zondag 20 januari 2002

Droom blijkt nachtmerrie
Waddinxveen - Het radiostation Yorin schreef in november vorig jaar geschiedenis toen het als eerste ter wereld een tropisch eiland cadeau deed aan een luisteraar. De 24-jarige studente Monique de Koning uit Waddinxveen was de gelukkige winnaar van een zenuwslopende quiz en daarna de eigenaar het eiland Frenchman’s Cay.
Monique stamelde na afloop: “Ik ben een gewone studente en ben nu ook gewoon eigenaar van een tropische eiland midden in de Caribische Zee, dat geloof je toch niet!
Pas later drong het tot de winnares door dat haar droom eigenlijk een nachtmerrie was. De eilanden in de omgeving van Frenchman's Cay, dienen namelijk als een belangrijke overslagplaats voor cocaïne uit Colombia.
Oeps, daar keek Monique wel even van op. Maar ach, de smokkelaars gaan misschien wel aan Frenchman's Cay voorbij. Maar het volgende probleem diende zich al aan: Carey-schildpadden. Deze reuzenschildpadden behoren tot een bedreigde diersoort en hebben uitgerekend Moniques eiland uitgekozen als een van de weinige plaatsen waar ze nog eieren leggen.
Maar het ergste is nog de strijd om het eigendom van het eiland. Yorin had een optie genomen bij de Griekse zakenman Peter Tsokos, die in Miami een makelaardij in eilanden drijft. De autoriteiten in Nicaragua en de indianenstammen rond het eiland, beschuldigen Tsokos ervan het eiland op slinkse wijze te hebben ontfutseld aan de indianen. Hij zou steekpenningen hebben betaald en de indianen tegen elkaar hebben uitgespeeld. Monique dreigde dus verzeild te raken in een stevig politiek conflict. Dat blijkt uit het lot van het Britse echtpaar Gaskin, dat enkele jaren geleden van Tsokos een naburig eiland betrok. Het verblijf van het echtpaar mondde uit in schietpartijen, een ontvoering en uiteindelijk de dood van Philip Gaskin.
Toen Monique de Koning deze feiten hoorde, schrok zij zich een hoedje en gaf de prijs snel terug aan de jongerenzender.
In plaats van het droomeiland kreeg Monique van Yorin nu een verzorgde reis naar de Dominicaanse Republiek. Loopt het toch nog goed af voor Monique. Ik hoop dat het nu ook nog goed afloopt voor die reuzenschildpadden.

Klik naar het verhaal van haar eiland.

Geen opmerkingen: