maandag 28 januari 2002

Helmond haalt naakt naar binnen


Helmond - In het Kasteelpark stond tot voor kort het bronzen naakt ‘Aglaïda’ van de Franse beeldhouwer Aristide Maillol. Tijdens romantische wandelingen in het park op stille zondagmiddagen hebben mijn echtgenote en ik er vaak even bij stilgestaan en vele bruidsparen hebben er na de huwelijksplechtigheid in het kasteel bij geposeerd. De gemeente Helmond heeft het echter ijlings weg laten taken. Het krijgt nu een plaatsje in het nieuwe Boscotondo-museum.
Wat is er aan de hand? Vindt de gemeente het plotseling aanstootgevend om een bronzen naakte vrouw in het binnenstadpark te herbergen? Neen, de reden heeft, zoals zo vaak, met geld te maken.
Een Helmondse wandelaar met verstand van kunst heeft de gemeente er op gewezen dat het beeld wel heel veel geld waard is om zo maar in een park te zetten. Kennelijk wandelen er niet zo vaak kunstkenners in Helmond want het beeld staat er nu reeds 46 jaar. De gemeentelijke cultuurbewakers bedankten de kunstliefhebber voor de tip en riepen de hulp in van andere kunstkenners. Na taxatie bleek het beeld 0,82 miljoen euro waard.

Gratis abonnement
In 1955 kreeg de gemeente Helmond het beeld cadeau van P. Fentener van Vlissingen toen deze terugtrad als directeur van de Vlisco. Het beeld stelt een van de drie gratiën uit de Griekse mythologie voor. De post-impressionistische kunstenaar Maillol is een van de bekendste beeldhouwers uit het begin van de twintigste eeuw. Hij wordt in een adem genoemd met zijn tijdgenoot Rodin. Er is een Maillol-museum in Parijs en ook het Kröller Müller museum in Otterloo heeft een kunstwerk van hem.
De Helmondse wandelaar die de tip gaf, kan een gratis abonnement voor het Helmondse museum tegemoet zien.

Klik naar het Museum Maillot

Geen opmerkingen: