donderdag 31 januari 2002


Een staatsieportret oude stijl


Delft – De beroemde Nederlandse kunstschilder Rembrandt is het grote voorbeeld van de Delftse kunstenaar Kerdy van Vuuren. De Delftenaar liet zich door zijn illustere voorganger inspireren tot een portret van kroonprins Willem Alexander en zijn verloofde Máxima Zorreguieta in de kleding en decor uit de tijd van zijn grote voorbeeld. Hij schilderde op paneel een dubbel portret van het koninklijke paar.

“Willem Alexander is gekleed zoals hij dat 350 jaar geleden zou zijn ten tijde van een huwelijk van een belangrijk persoon. Let op de kwastjes aan zijn boord, hoe langer die zijn hoe belangrijker de persoon in die tijden was. Máxima heb ik geschilderd in een kostuum dat tot de verzameling van Rembrandt behoort en waarvan nog een deel in het Amsterdamse Rembrandthuis te zien is”, vertelde de artiest in een lokale krant.

Het paneel is voorlopig nog te bewonderen in de etalage van een lijstenmakerij en glashandel aan de Haagse Frederikstraat, vlakbij het Noordeinde. Dus als het verloofde stel een wandelingetje maakt, kan het zelf het resultaat bewonderen.
Een staatsieportret van Willem Alexander en Máxima in oude stijl.
Het Koninklijke paar in Rembrandt’s tijd