zondag 11 september 2011

Licht verandert alles

Jumièges – We komen nogal eens in Rouen. Dat komt omdat ons huisje ongeveer een halfuurtje rijden van deze stad is verwijderd. De meeste mensen kiezen een huisje ver op het Franse platteland. Wij moeten, om het leuk te houden, als echte stadsmensen in de buurt van een stad zitten. Voor mij is Rouen ook de stad van Claude Monet. Dat komt natuurlijk door de majestueuze kathedraal. Precies tegenover de kathedraal van Rouen – die nu helaas voor een groot deel in de steigers staat – schilderde de Franse impressionist zijn dertig versies van het kerkgebouw. We spraken er over met Gael van het fraaie toeristeninformatiebureau tegenover de kerk. Hij vertelt dat Monet gezeten achter het open raam op de eerste verdieping van het gebouw van 's morgens 7 tot 's avonds 7 uur schilderde wat hij zag.
Het fraaie toeristeninformatiebureau tegenover de kathedraal van Rouen.
Ik ga met mijn rug tegen het gebouw staan en probeer te achterhalen wat de schilder zo fascineerde in het gebouw. De gotische kathedraal vertegenwoordigt ongetwijfeld het beste in de Franse geschiedenis en cultuur. Maar toch denk ik dat Monet niet bijzonder geïnteresseerd was in de kerk.

Hij schildert niet de kerk, maar het licht dat op verschillende tijden van de dag en het jaar het onderwerp karakter geeft. Het effect dat licht heeft op een onderwerp is mogelijk nog belangrijker dan het onderwerp zelf. Door zich te concentreren op de visuele sensatie als gevolg van het veranderende licht verandert Monet het onderwerp, ook als dat steeds hetzelfde is. In het museum van Rouen hangt nog één schilderij uit deze serie. De rest is verspreid over musea in de hele wereld. Er waren ook toen al mensen die vonden dat de Franse staat de hele serie moest kopen om die in zijn geheel tentoon te kunnen stellen. Men deed dat echter niet. Corien legt Gael uit dat Rouen nog blij mag zijn met dat ene schilderij uit de serie. Delft heeft van zijn beroemdste inwoner Johannes Vermeer zelfs dat niet.

2 opmerkingen:

schilderijenfoto zei

Mooi verhaal over dat enig overgebleven schilderij, gezellig om te lezen. Ik hou ook erg van Noord-Frankrijk. Waarom doorrijden naar het zuiden?

Martien zei

Het is niet het mooiste schilderij van de kerk wat ze nog kunnen laten zien, de foto geeft een beter beeld. Maar dat zal de lichtval zijn.