maandag 26 september 2011

Apotheker, uitvinder, schrijver en politicus

Honfleur – Als iemand je iets vertelt over de geschiedenis van de Franse havenstad
Honfleur zal het waarschijnlijk gaan over de schilderachtige haven, over de karakteristieke huizen met de leien voorgevels, over mensen als Gustave Courbet en Claude Monet die hier ook hebben gewerkt en over de Sainte-Catherine kerk met de los staande klokkentoren. Dat zal ongetwijfeld allemaal aan de orde komen, maar de kans dat men je iets verteld over Paul Demarais is minder groot. Toch was ook deze apotheker ooit een man om rekening mee te houden in dit stadje in Normandië. In zijn apotheek maakte hij drankjes voor allerlei kwalen. Zij hielpen tegen de meest uiteenlopende zaken. Zo had hij drankjes die de ochtendmisselijkheid van zwanger vrouwen bedwong en tegelijk haaruitval bij tuberculose patiënten en zwaarlijvigheid bestreden. Zijn grootste succes was het drankje dat hij Passocean noemde.
Het was een onverbiddelijke remedie tegen zeeziekte. Zijn apotheek die zich op een steenworp van de haven bevindt, had op de gevel een enorme reclameposter voor dit voor zeelieden zo onontbeerlijke middeltje. Maar de man had nog meer kwaliteiten. Hij ontwikkelde een “méthode pour apprendre à parler anglais”. Dat werkte waarschijnlijk nog beter dat zijn middeltje tegen zeeziekte. Hij kreeg voor zijn speciale methode om Engels te leren spreken in 1931 zelfs een prijs. De man had toen al door wat marketing betekent.
Zij drankjes werden geen succes vanwege de kwaliteit van zijn middeltjes, maar door zijn marketingtechniek. Hij wist dat een constante herhaling van de boodschap werkt. Je slikt geen medicijn, je slikt marketing. De man – die dol was op zijn medailles en prijzen - wist het in 1934 zelfs tot wethouder te schoppen. Hij begon zijn eigen krant, waarvan hij de hoofdredacteur en de enige verslaggever was. Naast de door hem geschreven artikelen verschenen ook pagina´s met grote advertenties voor zijn Passocean. Zijn apotheek vlak bij de haven met daarop de grote geschilderde advertentie is er nog steeds. Zijn middeltje tegen zeeziekte niet meer.

Geen opmerkingen: