zondag 18 september 2011

Frans tempo

Dieppe – Bestaat er in Frankrijk iets dat belangrijker is dan eten? Iedereen is bereid met je over eten te praten en iedereen heeft een favoriet restaurant waarover men met enthousiasme wil vertellen. Vraag iemand op straat of hij een goede boekwinkel weet en je merkt dat men lang moet nadenken voor ze je kunnen helpen. Vaag iemand waar je lekker Sint-jakobsschelpen (Coquille St-Jacques zeggen ze hier) kunt eten en je krijgt zonder aarzelen meteen advies. In ons land is dat een gastronomische specialiteit, hier in Dieppe staat het op de menukaart van elk restaurant in de stad. Je kunt trouwens je hart ophalen hier als je van schelpdieren houdt. Bestel in een restaurant fruits des mer en je krijgt een groot bord met kreeft, krab, mosselen en andere schelpensoorten. Een heerlijk glas koude witte wijn erbij en je lunch kan niet meer stuk.
Vis koop je niet in de supermarkt, maar vers bij de visboer(in).
De winkels zijn hier niet voor niets tussen de middag twee uur gesloten. Van ook de lunch begint met een entree. Dan volgt de hoofdschotel en daarna het kaasplankje, dat uit tenminste vier kaassoorten bestaat. En dat is niet het dessert. Dat komt na de kaas. Dat alles natuurlijk begeleid met een heerlijk flesje wijn. Als je die lunch hebt verorberd, kun je natuurlijk niet meteen weer aan het werk. Je hebt die twee uur tussen de middag echt nodig. In tegenstelling tot mijn echtgenote, was ik al snel aan dit Franse tempo gewend.

1 opmerking:

Sassefras zei

Hmm...als ik dat lunch verhaal zo lees, kun je het beter bij 1 Engels ontbijt houden volgens mij. Misschien minder lekker, maar wel beter voor de lijn ;-)