zaterdag 10 september 2011

Franse snack

Jumièges - De Franse keuken is haute cuisine. Het zijn gastronomisch zeer verfijnde recepten. Dit in tegenstelling met de Italiaanse en Spaanse keuken. Die zijn wel heel gevarieerd en kennen ook heel wat specialiteiten, maar zijn toch ook een stuk eenvoudiger. Pasta’s, pizza’s, tapas en paella behoren niettemin wel tot mijn favorieten. Toch leerde ik hier in Frankrijk van de boerin een heel eenvoudig, maar wel heel lekker kaasrecept. Wellicht geen haute cuisine, maar perfect geschikt om met wat geroosterd brood, walnoten en wijn van te snoepen als je ’s avonds gasten hebt.
Natuurlijk gaat het om camembert. Daar weten ze er hier in Normandië alles van. Koop een heerlijke camembert in zo’n houten doosje. Haal de kaas eruit en verwijder eventuele stickers en folie. Leg het kaasje terug in het onderste gedeelte van het doosje en zet het op een stukje aluminium folie. Wikkel de folie als een soort schaaltje eromheen. Nu maak je met een vork gaatjes in de kaas. Druppel er nu calvados in. Hoeft niet zo veel te zijn, een eetlepel calvados is genoeg. Nu doe je – niet te strak - het dekseltje op het doosje. Om de drank er goed in te laten trekken, zet je het doosje twee of drie uur in de koelkast. Daarna verwarm je het op de barbecue of als je thuis bent gewoon op 180 graden in de oven. Het is na 25 minuten klaar. Ik doe er voordat ik het warm maak eerst nog een eetlepeltje calvados extra op. Maar dat is optioneel. Het is misschien niet zo snelle snack, maar wel erg lekker.

1 opmerking:

Martien en Nella zei

oooo, dat klinkt wel heel erg lekker!