woensdag 8 juni 2011

A story in a single frame

Truro – Een bekend spreekwoord luidt: “een beeld zegt meer dan duizend woorden”. Vanwege deze waarheid stuurt een krant als het maar even kan een fotograaf mee op een reportage. Schrijvers hebben daar mee leren leven. Zij weten dat het andersom ook waar is en dat voor enkele woorden soms heel wat beelden nodig zijn. Beelden en woorden hebben heel veel mogelijkheden, maar ook zo hun beperkingen. In het Royal Cornwall Museum in Truro heeft men een prachtige tentoonstelling ingericht die op deze twee gedachten hinkt. Aan de muren van een zaal op de eerste verdieping hangen 26 schilderijen die allemaal een verhaal vertellen. Soms zegt titel van een schilderij al veel, maar soms zet het je ook op het verkeerde been. In dit museum wordt aan de bezoekers gevraagd zelf het verhaal te vertellen van de voorstelling. Dat leverde soms heel verrassende resultaten op. Dit schilderij heet “Against Regatta Day”.

Het is van Stanhope Forbes (1857 – 1947). De schilder was lid van de invloedrijke Newlyn School en wordt ook wel ‘de vader van de Newlyn School’ genoemd. Ik heb – samen met dit echtpaar – lang naar het schilderij gekeken en geprobeerd om het verhaal te ontdekken. De titel “Against Regatta Day” lijkt me willens en wetens dubbelzinnig. ‘Against’ is een woord dat zowel ‘opnieuw’ als ‘tegen de tijd van’ kan betekenen. Het hangt van de context af. De kijker bepaalt nu de context. Een oude zeeman toont op een tafel een vlag die kennelijk moet worden versteld. Er staan klosjes garen in de goede kleuren op tafel. Meer kan ik niet bedenken. Een onbekende bezoeker van de tentoonstelling zag er meer in. Hij of zij schreef:

George Carter’s beard is a foggy day
A snowy blanket
And a frosty storm
George Baker’s beard is a dull grey fishing boat.
A dusty boathouse
And a shipwreck
If George Carter’s beard had a voice it would be
Broad, low and Cornish.



De tentoonstelling heet ‘A story in a single frame’. Bezoekers mochten zelf ook een verhaal vertellen met een enkel beeld. Mijn resultaat zie je hierboven, maar wat mijn verhaal is moet jij zelf maar bedenken.

Geen opmerkingen: