Zoete broodjesbakker
Hazerswoude-Rd – Zondagmiddag vielen Corien & ik met onze neus in de boter toen we op de thee gingen bij Nella & Martien. Ook mijn broer is, net al Pieter Jan en ik, een enthousiaste broodbakker. Terwijl wij in de huiskamer rustig zaten te babbelen, gaf de broodmachine in de keuken het bekende piepje. Het brood was klaar. Maar Martien had geen gewoon brood gebakken. Er kwam een suikerbrood uit de machine. Het brood zag er niet alleen heel goed uit, maar het suikerbrood smaakte ook geweldig. Het maken van een dergelijk brood is een stuk ambachtelijker dan gebruikelijk. Om bij voorbeeld een krenten- of notenbrood te maken gooi je simpelweg wat krenten of noten door het deeg. Je machine geeft met een piepje aan wanneer dat moment is aangebroken. Voor een suikerbrood, legde Martien uit, is wat meer handwerk nodig. Nu moet je het deeg nadat de pieptoon klonk uit machine halen. Martien legde de procedure verder uit: “Het deeg plat slaan of uitrollen, suikerparels er over strooien, dubbel vouwen of oprollen en goed kneden zodat de parels goed verdeeld door het deeg gaan. Vervolgens van het deeg een brood van vormen. Dan strooi je op de bodem van het blik een eetlepel suiker en daar leg je het gevormde deeg op. De roerarm laat je nu achterwege, want het kneden heb je immers zelf al gedaan”. Daarmee ben je er nog niet.Tweet
Geen opmerkingen:
Een reactie posten