zaterdag 26 februari 2011

Luikse gehaktballen

Liège – Wie in Le Moulin de Poulseur heeft gelogeerd, is vast ook in Luik geweest. Corien & ik zochten er indertijd een leuk restaurantje om te eten. Dat lijkt niet zo moeilijk want de hoofdstad van de Waalse provincie Luik zit vol met prachtige brasseries met indrukwekkende menukaarten en lekker bier. Maar juist daarom was het moeilijk kiezen en vroegen we onze chauffeur of hij er eentje kon aanbevelen. “Aha, dan moet je naar La Brasserie gaan”, was zijn antwoord onmiddellijk. Hoewel er hier tientallen brasseries zijn, duiden de mensen hier La Brasserie Cathédrale recht tegenover de Sint Pauluskathedraal inderdaad alleen maar aan als La Brasserie. Ik begrijp dat wel. Het ligt heel strategisch en heeft een ruim terras, maar toch is dat niet de reden waarom het etablissement zo populair is. Het dankt zijn populariteit ook aan de gehaktballen. Chef Jacques Bonjean heeft geen uitgebreide menukaart met allerlei creatieve gerechten. Er staat kalfskop, steak, steak-tartaar en vol-au-vent op. En natuurlijk zijn beroemde Luikse gehaktballen. Ik weet wel dat elke brasserie die hier heeft, maar de gehaktballen van Bonjean hebben een legendarische reputatie in dit gedeelte van België. Misschien komt omdat Bonjean de ballen dagelijks vers maakt naar eigen recept. Mijn tip is: neem er twee. Je krijgt ze op een groot bord met vers knisperende sla en een grote schep heerlijk gebakken frieten met een forse kwak mayonaise. De saus die over de ballen gaat is gemaakt van vleesfond, Luikse siroop en krenten. Niet alleen lekker op de ballen, maar ook heerlijk bij de frieten. Bonjean glimt als we hem een compliment geven voor ballen en saus. Dus als je in Luik bent, eet dan hier Luikse gehaktballen. En dan heb ik het nog niet eens over het bier gehad.
 

Geen opmerkingen: