zaterdag 11 februari 2006

Vermeer Centrum bijna klaar


Delft – Dit jaar komt het Vermeer Delft Centrum gereed. Dat is aan de Voldersgracht ook al goed te zien. Aan de voorzijde is op de bouwplaats op een schutting een afbeelding te zien waarop het centrum te zien is. Precies 350 jaar nadat Johannes Vermeer zich liet inschrijven in het St. Lucasgilde, werd de ‘Stichting Vermeer in Delft’ opgericht. Het doel van de stichting is om een Vermeer Delft Centrum te ontwikkelen, zodat bezoekers kennis kunnen maken met de schilder Johannes Vermeer, zijn 35 schilderijen en zijn stad Delft.

Het nieuwe Vermeercentrum aan de Voldersgracht is bijna klaar.

Van 1632 tot 1675 woonde en leefde Johannes Vermeer in Delft. We weten niet precies wanneer hij is geboren, maar wel dat hij op 31 oktober 1632 in de Nieuwe Kerk in Delft werd gedoopt. Johannes Vermeerde trouwde in 1653 met Catharina Bolnes uit Gouda. Vermeer was protestant, maar kon alleen met haar trouwen als hij net als zij katholiek werd. Dat was een eis van zijn schoonmoeder Maria Thins. Johannes en Catharina kregen 14 kinderen, waarvan er 3 overleden tijdens het leven van Vermeer.

Tekening van het centrum op de schutting.

Vermeer maakte waarschijnlijk zo’n 45 schilderijen, waarvan er 36 bewaard zijn gebleven. Dit betekent dat hij twee á drie doeken per jaar schilderde. Dat was zelfs voor een ‘fijnschilder’ als hij niet veel. Waarschijnlijk werkte hij voornamelijk in opdracht. Vermeers werk was buiten Delft niet zo bekend tijdens zijn leven. Ook na zijn dood bleef zijn werk lang ondergewaardeerd. Dit veranderde in 1866, toen de Franse criticus W. Bürger een monografie aan hem weidde. Bürger presenteerde Vermeer als een onbekend en miskend genie en doopte hem “de Sfinx van Delft”. Onder zijn invloed ontstond er in de 19e eeuw een ware jacht op het werk van Vermeer, dat zich tot die tijd vrijwel geheel in ons land bevond. Veel schilderijen zijn toen naar het buitenland verdwenen. Met de komst van het nieuwe aan de schilder gewijde centrum komt er in ieder geval een stuk van de aandacht voor de schilder weer terug naar zijn geboortestad.

Geen opmerkingen: