dinsdag 21 februari 2006

Gouden medaillewinnaar uit Barrie


Duff Gibson suist omlaag.Barrie/Turijn – Een plaatsgenoot van Corrie & Warrie is olympisch kampioen sleetje rijden geworden. Ik kan geen betere vertaling bedenken voor de sleesport skeleton. Duff Gibson – geboren en getogen in Barrie – won met deze sport voor Canada de tweede gouden medaille tijdens de olympische winterspelen in Turijn. Skeleton ziet er doodeng uit. Het woord is afgeleid van skelet omdat de kale skeletachtige slee die aanvankelijk werd gebruikt blijkbaar een beetje deed denken aan een skelet. Skeleton is een vorm van sleeën waarbij de sporter op de buik liggend met het hoofd vooruit op de slee naar beneden glijdt. Meestal wordt de sport beoefend op een bobsleebaan. Bedenk dat de sporter met zijn kin slechts enkele centimeters boven de ijsbaan hangt en zo omlaag giert. Sturen gebeurt door het verplaatsen van het lichaamsgewicht en door remijzers in de punten van de schoenen. Je moet dus ook een beetje gek zijn om deze sport te beoefenen. Hoewel knettergek wellicht nog beter is.

Skeleton is een vorm van sleeën waarbij de sporter op de buik liggend met het hoofd vooruit op de slee naar beneden glijdt. Meestal wordt de sport beoefend op een bobsleebaan.

Het is overigens de oudste olympische sleesport. De sport werd in 1884 in het Zwitserse St. Moritz geïntroduceerd en gedurende lange tijd alleen daar beoefend. Bij de Olympische Spelen in St. Mort in 1928 en 1948 was skeleton ook een olympische sport.

Geen opmerkingen: