zondag 12 februari 2006

Delfts topstuk vertrekt


Delft – Staatssecretaris Medy van der Laan maakte onlangs bekend dat het kabinet heeft besloten dat 202 schilderijen die ooit behoorden tot de collectie van Jacques Goudstikker terug gaan naar zijn erven. Een volkomen terechte beslissing. Schilderijen die op onrechtmatige wijze zijn verkregen, moeten terug. Nogal wat musea verliezen daardoor kunstwerken uit hun collectie. Het Delftse gemeentemuseum Het Prinsenhof raakt acht schilderijen door de toewijzing kwijt. Niet alle kunstwerken zijn van belang voor het Nederlandse kunstbezit. In 1663 schilderde Daniël Vosmaer ‘Loggia’. Het schilderij hangt in Het Prinsenhof en is een van de belangrijke kunstwerken van de collectie Goudstikker. Het is bovendien een icoon van het Delftse museum.
Loggia van Daniël Vosmaer toont op de voorgrond een fantasieloggia met zwart/wit tegelvloer, ribgewelven gedragen door ruiten. Delft gezien vanuit het westen op de stadswallen met de zichtbare torens van de Oude en Nieuwe Kerk en het Stadhuis.

Zo zijn er in andere musea ook nog een aantal belangrijke werken die nu niet alleen uit het museum, waar wellicht ook uit ons land verdwijnen. Grote klappen vallen in Maastricht en Den Bosch. Het Bonnefantenmuseum raakt 38 schilderijen kwijt en het Noordbrabants Museum verliest er dertien. Het zij zo. Wellicht kan het rijk een aantal topstukken uit de Goudstikker-collectie aankopen.

Geen opmerkingen: