dinsdag 14 december 2004


Kerststal veroorzaakt rumoer


kerstklokje links.kerstklokje rechts.Londen – Een boze bezoeker van het wassenbeeldenmuseum van Madame Tussauds heeft de kerststal met daarin David Beckham als Josef en zijn vrouw "Posh Spice" Victoria als Maria beschadigd. Hij duwde David omver. Na de aanval zag de vandaal kans om te ontsnappen. Een woordvoerster van het museum zei later dat het publiek geschokt had gereageerd op de aanval. De kijkers komen speciaal voor de kerststal naar het museum. Toch is de kerstal niet bij iedereen goed gevallen. De kerken zijn er helemaal niet door geamuseerd. Zowel Anglicaanse als Katholieke en Presbyteriaanse kerkleiders noemen de uitbeelding in het wassenbeeldenmuseum een nieuw dieptepunt in de verering van beroemdheden. Boven het tableau hangt de Australische zangeres Kylie Minogue als engel.

Bezoekers van Madame Tussauds poseren voor de kerststal met beroemdheden. V.l.n.r. de Amerikaanse acteur Samuel L. Jackson, de Britse acteur Hugh Grant en de Ierse komiek Graham Norton als schaapherders, de Britse voetballer David Beckham en zijn vrouw Victoria als Jozef en Marie. De Australische zangeres Kylie Monogie is de engel en de Britse premier Tony Blair, Prins Philip en de Amerikaanse president Bush als de drie wijzen.

Het Vaticaan gaf een officiële reactie. "Dit getuigt niet alleen van slechte smaak, het is ronduit goedkoop. Je kunt geen hedendaagse beroemdheden gebruiken als centrale figuren in het feest van de geboorte van Christus. En het wordt nog erger als deze mensen ook nog van twijfelachtige moraal zijn", zei een vertegenwoordiger van het Vaticaan tegen de pers. Het is een opmerking die de wenkbrauwen van premier Blair en president Bush wel ophoog zal doen gaan. Een woordvoerder van de Archbishop of Canterbury, geestelijk leider van 70 miljoen Anglicanen, reageerde terughoudend. Hij zei: "Elke generatie probeert de geboorte van Christus op zijn eigen manier te interpreteren, maar dit is wel heel zielig". De Presbyteriaanse kerk reageerde heel duidelijk: "De wassenbeeldenstal is beledigend en moet onmiddellijk worden verwijderd." De Beckhams waren overigens van tevoren niet op de hoogte gebracht van hun nieuwe rol, lieten zij de pers weten. En bij Madame Tussauds hebben ze inmiddels hun excuses aangeboden. Toch zullen ze de stal weer zo snel mogelijk herstellen, want het publiek blijft maar toestromen.

Geen opmerkingen: