woensdag 8 december 2004


Grootste en koudste kerststal


Klik op de foto en bekijk de grote foto.Eindhoven – Els en Corien bezochten gisteren de grootste en koudste kerststal ter wereld, opgetrokken uit ijs en sneeuw. De koude kerststal staat in een thermische tent van 2500 m² op het Stationsplein in de Brabantse lichtstad. Ongeveer zestig internationale en Nederlandse kunstenaars stelden met behulp van 250.000 kilo ijs en 400.000 kilo sneeuw een kerstensemble samen, dat uit meer dan zeventig indrukwekkende figuren bestaat. Een majestueus kerkinterieur van ijs en sneeuw vormt het decor van de sculpturen. De voorstelling is gemaakt ten behoeve van het tweede Nederlands IJssculpturenfestival. De beide zusjes wandelden via een tiental scènes door het verhaal van de geboorte van Jezus, geïnspireerd door het Evangelie van Lucas en het Evangelie van Mattheus. Van de aankondiging van de geboorte aan Maria door de aartsengel Gabriël tot en met de doop van Jezus.Klik op de foto en bekijk de grote foto. Corien vertelde me later dat de scènes van het verhaal zijn gebaseerd op fragmenten van schilderijen van beroemde Vlaamse en Nederlandse meesters, zoals Bosch, Rembrandt, Van Eyck en Rubens.
”Ik vond het zeer indrukwekkend”, zei ze na afloop. Het decor voor de kerststal is niet zo maar een kerkinterieur.
Els legde uit:”Van de St.-Catharinakerk hier in Eindhoven is een replica gemaakt van 5,50 meter hoogte en van andere beroemde kerken zijn herkenbare elementen en onderdelen gebruikt”.
“Ik herkende de St.-Servaaskerk uit Maastricht, de Utrechtse Domtoren en de Nieuwe Kerk uit Amsterdam”,vertelde Corien enthousiast.
”Ja en ook de St.-Janskathedraal uit Den Bosch en zelfs een fragment van de Tempel van Salomo uit Jeruzalem”, vulde Els haar opgetogen aan.
”Dat is nog niet alles”, vertelde Corien, ” naast de scènes van het kerstverhaal en het kerkinterieur zagen we tal van bijpassende sculpturen, zoals engelen, vredesduiven, koorbanken, altaarstukken en diverse kerkelijke figuren”.
”We kunnen iedereen een bezoek aanraden” besloot Els.


vergeet niet op de foto’s te klikken

Geen opmerkingen: