donderdag 13 mei 2004


Prins, tuinkers en bromvlieg


 De 28-jarige Engelse kunstschilder Stuart Pearson schilderde de Duke of Edinburgh met een bromvlieg op de schouder en tuinkers op de vinger.Londen – Prins Philips vindt dat dit portret in de verste verten niet op hem lijkt.
Het schilderij heeft een heel indrukwekkende titel: Homo sapiens, Lepidium sativum en Calliphora vomitoria. Dat is Latijn en betekent slechts: Mens, tuinkers en bromvlieg. De prins is er in zijn blootje op afgebeeld met een bromvlieg op zijn schouder. Op zijn vinger groeit wat tuinkers. Dat plukje groen vertegenwoordigt zijn nakomelingen. Wat de bromvlieg symboliseert weet ik niet.
De 28-jarige Engelse kunstschilder Stuart Pearson Wright is de schepper van het kunstwerk. The Duke of Edinburgh heeft vier keer – geheel gekleed – voor het portret geposeerd. Toen hij bij de vijf keer ontdekte dat hij er naakt opstond, weigerde hij nog verder te poseren.
Hij zei: “Wel verdorie! Dat hoef ik nooit aan de muur te zien.” Een oudere heer uit Bethnal Green poseerde daarna als model, zodat de kunstenaar het schilderij toch af kon maken. De Royal Society for the encouragement of Arts, Manufactures and Commerce (RSA) bestelde het schilderij twee jaar geleden om te vieren dat prins Phillip vijftig jaar president was van de RSA. Men weigerde het en liet een nieuw schilderij maken. Mr Pearson Wright was het wel eens met de mensen van de RSA en schilderde een schilderij waarop alleen het hoofd van de echtgenote van koningin Elisabeth is te zien. Het originele afgewezen schilderij is nu te zien in de Jerwood Space Gallery. Het is te koop voor ruim 36.000 euro. Toen de kunstenaar werd gevraagd of hij zelf vond dat het schilderij goed gelijkend was, antwoordde deze kort: “I bloody well hope not”.


Geen opmerkingen: