dinsdag 4 maart 2003

Prijsbloaze met Maartje en Paul


Helmond – Er was nauwelijks ruimte in de overvolle Carnergiehal, maar toch werd er volop polonaise gelopen. De sfeer zat er dan ook stevig in bij het traditionele Prijsbloaze. Ad & Els en Corien & ik waren natuurlijk van de partij. We zagen – met nog enkele honderden andere carnavalsvierders - een keur van blaaskapellen aan ons voorbij trekken. We kwamen natuurlijk voor Hofkapel De Spurriezeiers en de Blue Band.

Maartje staat vooraan bij de band.
Monique heeft een tamboerijntje.
We wilden Spurriezeierinneke Maartje en Blue Band Boy Paul natuurlijk aanmoedigen in een strijd om de beste blaaskapel. Wij vormden onze eigen familiejury. Ons criterium was niet zo zeer de muziek. Wij keken naar de show. Welke kapel krijgt de bomvolle zaal het beste mee? Dat is de vraag. Er was werkelijk van alles te beleven. De als negers verklede Stumpers uit Dordrecht deden het prima. Zij wonnen vorig jaar. Wij streepten ze daarom van het lijstje. Twee keer achter elkaar vonden wij te veel van het goede. De Hofkapel De Spurriezeiers dan? Dat was echte ouderwetse hoempapa. Er werd volop meegezongen en de polonaise kwam meteen weer op gang. En daar gaat het toch maar om. Maartje stond met haar instrument op de rand van het podium en blies haar carnavalsklanken fier de deinende zaal in. Een kanshebber! Wat dachten we van de Blue Band? Toen de blauwe jongens en meisjes de zaal in kwam, wist ik het al meteen. Dit is geen halvarine. In de staart van de stoet zagen we ook Adrie & Monique voorbijschuiven. Els stootte me direct aan.”Kijk Monique heeft ook een instrumentje”, brulde ze boven de woeste klanken uit. Inderdaad Monique had iets bij zich dat op een tamboerijntje leek. Ze bleef er bescheiden mee op de achtergrond.

Showman Paul

Paul liep met z’n trompet voorop. Net als Maartje speelde hij op de rand van het podium. De blauwe muziek spetterde de zaal in. Ook een kanshebber. Dan waren er natuurlijk de jongens en meisjes van Beperkt Houdbaar. De favoriete band van Els. Daar liep het podium ook aardig mee vol. Het leukst vonden de carnavalsvierders toch wel De Nachthoorns uit Hoorn. Niet echt een hoempapa orkest, maar wel een vreselijk leuke show. Uiteindelijk wist er niet één Helmondse kapel bij de officiële jury in de prijzen te vallen. De eerste prijs ging naar De Nachthoorns uit Hoorn, nummer twee werden De Stumpers uit Dordrecht en op de derde plaats eindigde Beperkt Houdbaar uit Vessem. Tijdens de prijsuitreiking arriveerden ook Nellie & Pieter Jan. Zij misten de muziek, maar waren wel op tijd voor ons etentje bij het Turkse restaurant. En wie vonden wij nu de beste? Tja, het was erg moeilijk. We hebben er in het restaurantje tot in de kleinste uurtjes over gedelibereerd. Wij vonden dat het allemaal erg mooi en leuk was. Wij besloten daar en kozen tot winnaars De Blue Spurriebandzeiers.