vrijdag 21 maart 2003

De koningin zorgt voor nieuws


Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima tijdens het staatsbezoek aan ChiliDelft – Terwijl de oorlog in Irak voor al het nieuws zorgt, gaat ook het nieuws over ons eigen land door. Laat ik even in herinnering brengen waar het in ons land om draait. De wereld kijkt ook naar Nederland. De journalisten elders in de wereld willen immers dolgraag weten wie ons land straks gaat regeren. Steeds weer lees ik artikelen in de grote buitenlandse kranten hierover. “Wat doet Bos?”, vraagt men zich af in de The New York Times. “Komt het nog goed tussen Balkenende en Bos?” schrijft The Guardian. Ook in de El Diario, de grote Chileense krant, komt Nederland aan bod. De wereld houdt de adem in.
Jullie begrijpen het al. Ik dol maar wat. Is er niets te lezen over ons land in de buitenlandse pers. Zou er iets te lezen zijn in de buitenlandse pers over het bezoek van onze vorstin aan Chili? Opnieuw onderdruk ik een glimlach. Donderdag had Koningin Beatrix wel een ontmoeting met de Nederlandse pers. Is daar nog wat nieuws van te melden? Nou en of! Onze vorstin heeft een verklaring afgelegd over de ‘kwestie Margarita’.
”Wij zijn natuurlijk zeer bezorgd over haar en het spreekt vanzelf dat deze verdrietige zaak ons allen diep raakt. Ik herhaal nog eens nadrukkelijk dat wij ons niet herkennen in de verhalen die over de familie naar buiten zijn gebracht. Ik wil daar nu niet verder op ingaan, het betreft immers de dochter van mijn zuster en ik hoop van harte dat zij erin zullen slagen in alle rust en beslotenheid de problemen tot een oplossing te brengen”, aldus onze vorstin. Natuurlijk ging de koningin ook in op de oorlog in Irak. ”Dat de oorlog is begonnen op de eerste dag van ons staatsbezoek werpt onvermijdelijk een schaduw over dit bezoek. Natuurlijk gaan onze gedachten uit naar de gebeurtenissen in de golfregio, maar van beide kanten is de wens uitgesproken het bezoek voort te zetten. Ik vind het van belang omdat het ons de mogelijkheid biedt in Chili over allerlei onderwerpen gesprekken te voeren en over gevoelige thema's openhartig van gedachten te wisselen. Wij zijn Chili dankbaar voor de grote gastvrijheid die wij ondervinden.”
Daarna ging alles weer gewoon door. De ontwikkelingen rond de oorlog in Irak hebben ook geen gevolgen voor het staatsbezoek aan Brazilië, volgende week. Alleen zal minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken de koningin niet, zoals aanvankelijk de bedoeling was, in dat land vergezellen. De vorstin zal net als in Chili staatssecretaris Nicolai aan haar zijde hebben.
Maartje van Wegen wilde nog wel wat weten over de rol van het Kabinet der Koningin. Dat staat nu immers in de belangstelling door het onderzoek naar Edwin de Roy van Zuydewijn. Jammer voor Maartje, maar Koningin Beatrix wilde daar niet op ingaan: ”We moeten nog rustig en uitgebreid praten als we terug zijn”.