maandag 10 februari 2003


Hiedienkuh


Corien op de fototentoonstelling in LeidenLeiden – Op zondagmiddag brachten Corien & ik een bezoek aan het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden. We zagen er de fototentoonstelling van Paul van Riel over Guus Hiddink. Paul reisde naar Zuid-Korea op zoek naar het Hiddink-effect.
In juni vorig jaar bracht Guus Hiddink het Zuid-Koreaanse voetbalelftal naar de vierde plaats op het WK voetbal. Zuid-Korea was daarmee het eerste Aziatische land dat de halve finale van het WK-voetbal bereikte. Totale voetbalgekte was het gevolg en Guus Hiddink werd mateloos populair. De tentoonstelling toont portretten van Koreanen en aan de hand daarvan iets van de Hiddinkmania . In de begeleidende teksten vertellen Koreanen wat Hiddink voor hen persoonlijk betekent.
Al tijdens het WK werd in de Nederlandse media gesuggereerd dat Hiddink de Zuid-Koreaanse maatschappij had veranderd. Er zou zelfs sprake zijn van een Hiddink-effect. Dat effect gaat vooral op voor de conservatieve voetbalwereld, waar de strenge hiërarchie doorbroken is. Bij het nationale elftal kregen oudere spelers, ongeacht hun vorm, altijd de voorkeur boven jongere spelers. Hiddink stelde de beste spelers op.

Paul van Riel:”Als de naam Hiddink valt, raakt vrijwel iedere Zuid-Koreaan in een opperbeste stemming. Op straat ballen schoolmeisjes meteen hun vuist, heffen hun arm en roepen ‘Hiedienkuh!’, als ze horen dat je uit Nederland komt. In de avonduren zijn mensen die van het werk komen minstens zo enthousiast. Ook zij roepen onmiddellijk de strijdkreet ‘Hiedienkuh!’, waarbij uitbundig wordt gesprongen en gedanst. Hiddink blijkt hét symbool van het goede en het mooie. Dat laatste ook in letterlijke zin: vanwege zijn uiterlijk vallen vrouwen op Hiddink. “

Ik vind de foto van Park Tae-keun, een restauranteigenaar, heel fraai. Hij is idolaat van Hiddink. Hij wijzigde de naam van zijn restaurant in het stadion van Kwangju in ‘Hiddink Snack’. Er is inmiddels ook een Hiddink Hotel in Kwangju. Cho Hyang-ok, werkzaam in een souvenirwinkel bij de historische Jikjisa-tempel had de presentatie van Hiddinks autobiografie My Way op de televisie gezien. Cho Hyang-ok: “hij is een aantrekkelijke, mooie man. Daarom heb ik het boek meteen besteld en steeds opgebeld om te vragen waar het bleef.”
Er is ook een portret van Lee Sang-oh. Hij chauffeerde tijdens het WK buitenlandse voetbalsupporters. “De politiek was een puinhoop. Daar hadden de mensen hun buik van vol. Hiddink gaf de mensen weer hoop. Hij liet ons weer dromen van succes. Hij maakte ons trots en gaf ons zelfvertrouwen. Er heerst nu een gevoel van ‘we kunnen het’.” , zegt hij nu tegen Paul.
Op een fototentoonstelling van het WK bij het World Soccer Stadium, die in september door Hiddink werd geopend, waren opvallend veel vrouwen afgekomen. Eén vrouw slaagde er zelfs in om Hiddink een zoen te geven. In de sensatiepers werd zij een ‘kiss terrorist’ genoemd.