zondag 21 augustus 2011

Kennisstad

Delft – “Wat betekent OWee?” wilde Marlotte weten toen we afgelopen donderdag door de binnenstad van Delft liepen en overal groepjes studenten tegenkwamen. De OWee is de algemene introductieperiode voor alle aankomende studenten die in de Prinsenstad gaan studeren, is het antwoord. Het woord is afgeleid van OntvangstWeek. De OWee duurt ondanks die naam overigens helemaal geen week. Het weekje begon op maandag en eindigde op donderdag. Dat maakt meteen al duidelijk wat studenten met een weekje studeren bedoelen, want hun weekend bestaat uit drie dagen.
De jongens en meisjes die hoopvol naar Delft komen om hier aan universiteit of hogeschool te beginnen aan een succesvolle studententijd zorgen in de eerste week al meteen voor een hoop drukte en gezelligheid in de stad. Ze leren in die week wat nodig is voor een succesvolle studententijd. Natuurlijk is het belangrijk dat je een plein kunt oversteken waarbij je uitsluitend gebruik maakt van lege bierkratjes. Het is daarbij ook waardevol dat je weet waarvoor een winkelwagentje in de studieperiode allemaal kan worden gebruikt. Om de multifunctionaliteit van de winkelkar te illustreren, was er een wedstrijdje voor dit ‘voertuig’ georganiseerd op de Markt.
De bewoners van Delft die dit alles gadeslaan, begrijpen daarna ook meteen dat het belangrijk en nuttig is dat de nieuwe studenten onze historische stad, de universiteit en de medestudenten goed leren kennen. En wij, burgers van de stad, weten weer waarom wij ons zo graag Kennisstad noemen, want wij maken elk jaar weer op een andere manier kennis met de nieuwe generatie bollebozen.


Geen opmerkingen: