vrijdag 23 oktober 2009

Wetenswaardigheid


Helmond – Onlangs maakten Corien & ik een boswandeling door het familiebos van Bob & Saskia. Het werd een herfstwandeling met een doel. De kleinkinderen hadden een plastic tasje meegenomen om daarin dennenappels te verzamelen.

Sietske maakte deze groepsfoto.

Een opdracht die de kinderen niet lichthartig opnamen. Met grote inzet verzamelden ze de kegelvruchten die ze onder de naaldbomen aantroffen. We moesten soms van de wandelpaden af om de met schubben afgezette houten kegels te vinden. Als dat niet lukte, probeerden de kinderen zelfs om door middel van schudden de opbrengst te verhogen. Op het filmpje is te zien hoe dat in zijn werk ging. Klik daarvoor hier

Karsten wijst een spannend plekje in het bos.

Karsten voelde zich er op zijn gemak in het familiebos. Hij wilde me steeds nieuwe plekjes laten zien.

Corien zoekt mee.

Uiteindelijk lukte het de kinderen toch om alle zakken helemaal te vullen met de vruchten van de naaldbomen in het bos. Benthe en Sietske droegen de gevulde zakken met behulp van een stok naar huis. De kinderen willen de dennenappels thuis drogen om mee te knutselen, maar ik denk dat de meeste wel in de open haard terecht zullen komen.

Benthe en Sietske dragen de buit naar huis.

Je kunt de dennenappel ook als weerstation gebruiken. Dat leerde ik als stadskind op een kampeerweekend in Lunteren met de lagere school. Bij droog weer opent een dennenappel zijn schubben zodat de zaadjes die ertussen zitten op de wind kunnen wegvliegen. Als de lucht vochtig wordt, gaan de schubben dicht. Het is een wetenswaardigheid die ik van een meester leerde en nooit ben vergeten.

Geen opmerkingen: