maandag 19 oktober 2009

Nieuw dubbelportret Hugo de Groot


Delft – Kunstschilder René Jacobs is klaar met het dubbelportret van Hugo de Groot en diens vrouw Maria van Reigersberch waarover ik eerder berichtte. Je kunt het tot 13 november bekijken in zijn galerie ‘De Kunstkop’ aan de Lange Geer in Delft. Het is dit jaar 400 jaar geleden dat de Delftse rechtsgeleerde en schrijver Hugo de Groot zijn bekendste werk, Mare Liberum, schreef. Het is zijn beroemde pleidooi voor de vrije toegang tot de zee en de vrije handel. Hij schreef het spraakmakende werk in een tijd van piraten en zeerovers en stond er mee aan de wieg van het internationaal recht. Ter gelegenheid van dit feit maakte zijn stadgenoot Jacobs dit dubbelportret van de wereldberoemde Delftenaar. De schilder werd geïnspireerd door het portret dat de 17de eeuwse portretschilder Van Mierevelt maakte van Hugo de Groot.Dubbelportret van Hugo de Groot en diens vrouw Maria van Reigersberch door Van Mierevelt.

Hier boven de originele schilderijen zoals ze zijn te zien op de Hugo de Groottentoonstelling in museum het Prinsenhof.Dubbelportret van Hugo de Groot en diens vrouw Maria van Reigersberch.

Er is veel te zien op het nieuwe schilderij. Zoals we nog van onze geschiedenislessen weten, ontsnapte De Groot in een boekenkist uit Slot Loevesteijn. Deze boekenkist is museum Het Prinsenhof te zien. De Groot vluchtte naar Frankrijk. Daar leefde jij van een toelage van de Franse koning. Op het schilderij herinneren de muntjes op de toonbank voor De Groot hieraan. Op de achtergrond zie je op de schilderijen tussen de teddyberen en knuffels een pop die gelijkenis vertoont met Prins Maurits. Deze prins liet De Groot immers gevangennemen. Alleen dankzij de spectaculaire ontsnapping in de boekenkist kon de Delftse voorvechter van verdraagzaamheid en vrede zelf ook verder in vrijheid leven.De schilder aan het werk.

Renè Jacobs kreeg voor de vervaardiging van zijn dubbelportret medewerking van museum Het Prinsenhof. Het origineel van Van Mierevelt behoort tot de collectie van het museum en Jacobs kreeg foto´s van het werk mee naar huis.

Galerie de Kunstkop is gevestigd aan de Lange Geer 26 in Delft. De galerie is geopend van woensdag tot en met vrijdag van 11.00 tot 18:00 en op zaterdag van 11:00 tot 17:00.

Geen opmerkingen: