zaterdag 24 oktober 2009

Roltrapraadsel opgelost

Londen – Waarom rijden de Engelsen links, maar staan ze op de roltrap aan de rechterkant. Op de weg wordt je in Groot-Brittannië rechts ingehaald. Op de roltrap in de Londense Ondergrondse wordt je links ingehaald. Dat vinden niet alleen de toeristen onlogisch. De Britten wisten tot voor kort zelf ook niet waarom dat zo is. In de meeste landen zijn de ‘verkeersregels’ op een roltrap dezelfde als op de weg. Daarom staan de mensen in Singapore en Tokio links, want ze rijden daar ook links en in Rotterdam rechts. Alleen in Londen wijkt dat af. Deze week las ik in the Times dat het roltrapraadsel is opgelost. De oplossing kwam van een stomme film uit 1920. De film werd recentelijk uit het BBC-archief gehaald voor een filmfestival.
Rechts staan, links inhalen. FOTO : CORIEN

Mensen die veel met de trein reizen, weten dat de discipline in ons land op de roltrap niet erg goed is. Meestal staan de reizigers links en rechts. We hebben de Britse discipline niet. Terug naar de film uit 1920. Daarin werd een visueel grapje gemaakt over de roltrap. De roltrap eindigde vroeger namelijk niet recht, maar diagonaal. Men deed dat om er voor te zorgen dat de mensen met hun rechter voet de eerste stap ervan deden. Dat vond men veiliger dan met de linkervoet. Aan het eind van de roltrap stond dan ook een bordje met de tekst: “Step off: right foot first.”
De tube escalator.

Om er met je rechtervoet af te stappen, moest je omdat het einde van de roltrap diagonaal was dus wel rechts staan. Het grapje in de film, die ik later die dag op het London News zag, gaat over een militair. Bij marcheren begin je immers met je linkerbeen. Dat bracht de soldaat in verwarring en hij struikelde de roltrap af. Nu dit filmpje is teruggevonden weten ook de Britten waar de gewoonte om rechts op de roltrap te staan vandaan komt. Ook toen het einde van de roltrappen recht werd in plaats van diagonaal bleef men rechts staan.

Geen opmerkingen: