vrijdag 30 oktober 2009

De duivel en zijn oude moer


Aken - Bij ons recente bezoek aan Aken moest ik even denken aan FNV-voorzitter Agnes Jongerius. Zij wilde “dealen met de duivel en zijn oude moer” om de verhoging van de AOW-leeftijd te blokkeren. Uiteindelijk kwam het er niet van. De duivel was misschien wel geïnteresseerd, maar Agnes deinsde terug. Je weet immers nooit wat je over jezelf afroept als je met Satan in zee gaat. Ik herinner me de avonturen van Agnes als ik door een van de zijdeuren de Dom van Aken binnen ga.
De Karolingische bronzen hoofdingang van de Dom van Aken.
De grote bronzen deur blijft voor Corien & mij gesloten. Je moet tenminste in een witte bruidsjurk bij de hoofdingang verschijnen om de deur van de bisschoppelijke kerk open te krijgen. Deze Karolingische bronzen deur aan de westzijde van de kerk is de eerste bronzen deur uit de Middeleeuwen en de beide delen werden uit één stuk gegoten. De deur heet wolfsdeur (Wolfstür), ondanks de leeuwenkoppen op elke zijde. Het verhaal dat daar achterzit bracht me Jongerius in gedachte.
Bij de bouw van de Dom was namelijk op een zeker moment het geld op. Niemand kon de bouwers aan de nodige pecunia helpen. Alleen de duivel wilde wel helpen. Hij zou voor het geld zorgen zodat de bouw door kon gaan. Hij had wel een voorwaarde. Hij wilde de eerste ziel hebben die de kerk binnen zou gaan.
De deur gaat niet voor iedereen open.

Satan verwachtte natuurlijk dat de bisschop dat zelf zou zijn. Maar de bouwers van Aken waren slimmer dan de duivel. Zij vingen een wolf en joegen het dier als eerste door de deur naar binnen. De duivel rukte de ziel uit het dier en rende vervolgens huilend van woede naar buiten. Hij sloeg daarbij de grote bronzen deur zo hard achter zich dicht dat hij zijn duim verloor.
Corien voelt de duim van de duivel in de leeuwenkop de bronzen deur van de Dom van Aken.

Die duim zit er nog steeds. Je voelt hem duidelijk als je een vinger in het gat van de rechter leeuwenkop steekt. Een mooi verhaal dat de gidsen die je in de kerk rondleiden met veel plezier vertellen. Als je wilt dealen met de duivel en zijn oude moer moet je dus eerst een list verzinnen. Dat was de FNV-voorzitter even vergeten.

Geen opmerkingen: