dinsdag 27 oktober 2009

Geldstromen


Aken – Wie Aken bezoekt, gaat naar de Dom. Deze kerk was vierhonderd jaar lang de grootste van Noord-Europa en het eerste Duitse monument op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Om de Dom kun je niet heen. Ik kom er nog wel op terug. Aken is namelijk niet alleen een stad van oude monumenten. Wandelend door de stad zie ik ook veel moderne kunstschatten. Heel opmerkelijk vond ik de ‘Kreislauf des Geldes’ op de hoek van de Ursulinerstrasse en de Hartmannstrasse.

Kreislauf des Geldes van kunstenaar Karl Henning Seeman.

Het kunstwerk is een van de zestig fonteinen die de stad rijk is. De beeldengroep is een werk van de kunstenaar Karl Henning Seeman en staat sinds 1977 op deze plek. Het kunstwerk werd nota bene gefinancierd door een bank, de Sparkasse Aachen. Het wordt in de volksmond de Geldbrunnen genoemd. Corien & ik hebben er de volgende gedachte achter gevonden. De beweging van het water stelt de beweging van het geld voor. Het water draait tegen de klok in en staat nooit stil. Omdat het warm water is, staat het zelfs in de winter niet stil. De geldstroom komt nooit tot stilstand. We zien een vrouw die haar bezittingen vastklemt. Een man tuimelt bijna in het water terwijl geld probeert los te krijgen van een ander. Een vader spreekt met zijn dochtertje en legt haar de waarde van geld uit. Of misschien telt hij alleen zijn eigen geld na en geeft zijn kind wat zakgeld.

Het lijkt net of het jongentje de jas van de man open trekt.

We zagen veel mensen even stilstaan bij de beeldengroep. De mensen wijzen elkaar op details en bedenken allemaal hun eigen verhaal. De figuren hebben in ieder geval allemaal met geld te maken. Stellen ze de gierigheid, de hebzucht, de gulle gever of de bedelaar voor? Wie zal het zeggen? In de rand zie ik ook nog cijfers. Wat betekenen die? De fontein fascineert en roept op tot nadenken over de invloed van geld. Voordat we naar de Dom gaan is dat een goed idee.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ruim opgezet werk waarvan ik dacht wat is dit. Naar de overkant in een winkel uitleg gevraagd, de mevrouw wist alle details. Als men de naam hoort is t duidelijk en de mensen rondom de stroom zie je in de huidige wereld terug.
Het gat in t midden is een vraag waar t geld heen gaat als je er munten in gooit. Gaat t naat de politicie die alsmaar uitgeven zonder precies te weten waar t terecht komt......