zondag 19 januari 2003

Stem wijzer met de ODD verkiezingsspecial


Waar ook je voorkeur ligt, ga in ieder geval stemmenDelft - Op woensdag 22 januari mogen we weer kiezen voor een nieuwe tweede kamer. Corien zit dan weer de hele dag in het stemlokaal haar burgerplicht te doen. Mijn enthousiasme voor het politieke bedrijf gaat niet verder dan het zelf uitbrengen van de stem. Zoals een goede burger betaamt laat ik mijn stem niet verloren gaan.

Toch is het misschien wel lastig om uit het door elkaar zingende koor van kamerkandidaten de juiste tonen op te pikken. Iedereen doet het op zijn of haar eigen manier. Winnie de Jong liet zich zelfs in een stoeipakje fotograferen voor het mannenblad Panorama. Haar collega’s keken ongeïnteresseerd de andere kant op en reageerden niet eens. Behalve de SGP-leider Van der Vlies. Hij vond dat de Tweede Kamer op deze manier in diskrediet werd gebracht. ”Wat betreft het werk in de Kamer hebben we in de afgelopen periode zo goed als niets van mevrouw De Jong vernomen”, zei Van der Vlies teleurgesteld. Dat is ongetwijfeld juist. Er zijn overigens ook kamerleden die wel iets zeggen en daarmee onze volksvertegenwoordiging in een nog groter diskrediet brengen. Ik het geval van Winnie moet je misschien wel dankbaar zijn dat ze in de kamer haar mond houdt. Maar als je niets zinnigs te zeggen hebt, moet je wel op een andere manier stemmen proberen te winnen.
Ik volg het gebabbel van de kandidaten al lang niet meer. Ik weet al op welke partij ik zal stemmem. Ik zweef niet. Weten jullie ook al op wie je gaat stemmen?
Op internet is natuurlijk hulp te vinden. Gebruik de de stemwijzer. Je krijgt daar aan de hand van een aantal stellingen snel een aardig beeld van je politieke voorkeur. Niet schrikken als je plotseling een socialist of rechtse rakker blijkt te zijn. Mijn uitslag klopte bijna met al eerder gemaakte m’n keus.


Geen opmerkingen: