zondag 26 januari 2003


De Escher Experience


Er zijn ook minder bekende werken, ex-librissen en vroege zelfportrettenDen Haag – Vanmiddag bezochten Corien & ik het voormalige zomerpaleis van Koningin-moeder Emma, de grootmoeder van onze huidige vorstin. In het paleis voltrekken zich tegenwoordig de wonderen van Escher. Hier kruipt het water omhoog, veranderen vogels in vissen, kruipen getekende reptielen van het papier over de dingen op het bureau terug naar het papier en blijkt de schaduw van een hond zelf een hond te zijn.

In het Het Paleis is namelijk het werk van graficus Maurits Cornelis Escher ondergebracht. In een boeiend programma werd aan Corien & mij het werk van Escher uitgelegd aan de hand van oude familiefoto’s, tekeningen en ontwerpschetsen. Zijn werk kwam echt tot leven voor me. De permanente tentoonstelling is een grote trekker voor Den Haag. Er waren honderden bezoekers deze middag. Wij zagen er niet alleen de beroemde werken zoals Belvédère, Klimmen en Dalen, Dag en Nacht, of voorbeelden uit de reeks Metamorphose. Er zijn ook heel veel minder bekende werken. Eschers grafiek werd in eerste instantie door wetenschappers ontdekt. Daarna volgde het onderwijs: vooral in heel wat wiskundeboeken staat een plaatje van Escher. Inmiddels hangt zijn werk in alle grote musea over de hele wereld.

Het jongetje zit niet tegen het plafond. De foto staat op zijn kop. Het is de wereld van Escher Ik was in het bijzonder gefascineerd door de manier waarop op de bovenverdieping van het museum het werk van Escher tot leven was gebracht. Ze deden dat niet alleen door middel van animaties, maar ook met behulp van Virtual Reality. Je krijgt een soort helm op en maakt zo een wervelende en opwindende reis in 360 graden door de werelden van M.C.Escher. Er zijn zelfs moment waarop er interactie van je wordt verwacht.
Zelfs de kinderopvang was omgetoverd tot de werkelijkheid van Escher. Staat deze foto nu op z'n kop, of zit jij ondersteboven? Welkom in de wereld van Escher.
Het was een welbestede zondagmiddag.Geen opmerkingen: