donderdag 23 januari 2003

De baby kijkt mee naar de tv


Waar kijkt Dieuwertje naar?Washington – Kijken baby’s nu echt naar de tv of staren ze zomaar wat in de richting van het scherm? Een wetenschappelijk studie geeft antwoord op deze vraag. Baby’s kijken echt naar het programma op het blauwe scherm en staren niet zomaar wat in de verte. Het is de uitkomst van een wetenschappelijke studie die dinsdag werd gepubliceerd.
“Ouders moeten zich realiseren dat hun kinderen echt naar de tv kijken en het ook echt in zich opnemen,”zegt Donna Mumme, assistant professor of psychology aan de Tufts University in Boston. Zij leidde het onderzoek.
“Vanaf twaalf maanden nemen kinderen beslissingen gebaseerd op de emotionele reacties van de volwassenen in hun omgeving”, beweert Mumme in het blad Child Development, dat de uitkomst van het onderzoek publiceerde.
Volgens het onderzoek gebruiken baby’s en peuters ook de emotionele informatie die zij van de tv oppikken. Mumme zegt dat ouders zich dit moeten realiseren wanneer zij op barse of onverwachte toon spreken. Bovendien moeten zij zich dit ook realiseren wanneer zij hun heel jonge kinderen naar programma’s laten kijken die voor ouderen bedoeld zijn.
Het onderzoekteam van de universiteit in Boston ontdekte al eerder dat baby’s naar andere kinderen en volwassenen kijken om grip te krijgen op de wereld om hen heen. Een moeder kan haar kind overhalen om te eten als zij zegt dat het eten “jammie jammie” is. Een ouder broertje dat hard huilt omdat hij bang is voor een hond, beïnvloedt de baby in haar reactie op honden.
Volgens Mumme geldt dat ook voor televisie. Zij testte baby’s door ze videobanden te laten bekijken waarop acteurs reageren op een grote blauwe bal of een gele plastic slang. Baby’s van tien en twaalf maanden kregen later dezelfde voorwerpen om mee te spelen. De baby’s van tien maanden waren door de video’s niet beïnvloed. Bij de een jaar oude baby’s was dat anders. Als de acteurs neutral of positief op de voorwerpen hadden gereageerd, speelden de baby’s er vrolijk mee. Maar als de acteur angstig of met walging had gereageerd, vermeed de baby het voorwerp.


Geen opmerkingen: