zaterdag 25 januari 2003


Paul McCartney raakt sigaret kwijt


 De Beatles steken in 1969 de Abbey Road over voor een hoesfoto. John Lennon loopt voorop, gevolgd door Ringo Starr, Paul McCartney en George Harrison.Den Haag – De hoesfoto van het Beatles-album Abbey Road is rookvrij gemaakt door Amerikaanse posterbedrijven. Zij hebben eigenhandig ingegrepen in de beroemde foto. De firma's poetsten de sigaret weg uit de hand van Paul McCartney.
Ze kregen daarvoor overigens geen toestemming van McCartney zelf en platenmaatschappij Apple Records, die de rechten op de foto bezit.
Op de originele foto zijn de vier Beatles te zien die de befaamde Abbey Road in Londen oversteken. Vooraan loopt John Lennon, gevolgd door Ringo Starr, Paul McCartney en George Harrison. De foto voor het album was een idee McCartney.

Om anti-rookorganisaties tegemoet te komen hebben enkele posterbedrijven nu, veertien maanden nadat Beatles-lid George Harrison is overleden aan kanker, het genotmiddel weggeretoucheerd. ”Wij hebben hiervoor nooit toestemming gegeven”, zei een woordvoerder van Apple Records, ”maar er is weinig wat we ertegen kunnen doen."
In de jaren zestig en zeventig waren alle Beatles-leden fervente rokers. De coverfoto uit 1969 is een posterklassieker geworden, omdat hij is genomen in de buurt van de Abbey Roadstudio's in noord-Londen waar de Fab Four de meeste van hun albums hebben opgenomen.

Het plaatje is ook een van de meest controversiële albumfoto's. Fotograaf Ian Macmillan kreeg maar tien minuten de tijd om zijn werk te doen. Balancerend op een keukentrap nam hij zes foto's van het beroemde kwartet. Paul McCartney koos uit de zes prenten destijds de bewuste foto. Hij liep daarop blootvoets met een sigaret in zijn hand, waarmee het gerucht werd versterkt dat hij eigenlijk al dood was en had plaatsgemaakt voor een dubbelganger. De blote voeten verwezen naar een lijk en het was minstens zo verdacht dat de linkshandige beatle de sigaret in zijn rechterhand hield.
Ik heb nog een leuk detail voor Volkswagenfan Els. De geparkeerde Volkswagen, die toevallig in beeld kwam, is in 1986 bij Sotheby’s verkocht voor 2300 pond.