zondag 19 januari 2003


IJskoude doop


Een dappere jongen in MoskouMoskou – Aan de oevers van de rivier in Moskou vieren orthodoxe christenen elke jaar de doop van Christus. Ze doen dat op 19 januari, twaalf dagen na het orthodoxe Russische kerstfeest. Precies om middernacht wordt het ijskoude water van de rivier gezegend. Iedereen die er daarna een bad in neemt, wordt gereinigd van al zijn zonden. De gelovigen beweren dat het goed is voor lichaam en ziel.
Deze traditionele onderdompeling is gebaseerd op de doop van Jezus in de Jordaan door Johannes de Doper. De traditie in Moskou zou al meer dan 2000 jaar oud zijn, volgens de gelovigen aldaar. Niet iedereen doet er overigens aan mee, maar velen komen er wel naar kijken. Er moet eerst een wak worden geslagen in de bevroren rivier. Dat gebeurt met een houten kruis. De temperatuur is momenteel in Moskou rond het vriespunt. Dat valt dus mee.


Een baby heeft geen keusEr zijn jaren dat het water veel kouder is. Toch zijn er artsen aanwezig om eventueel meteen hulp te kunnen verlenen. De orthodoxe christenen geloven dat je er niet ziek van wordt. Ze denken dat je er juist sterker uit naar boven komt. De christen springen niet in het water. Er zijn metalen laddertjes beschikbaar, zodat de mensen geleidelijk aan in het koude water terecht komen. Niemand blijft langer dan een minuut in het water. Het toegestroomde publiek op de oevers rond de wakken, juichen en klappen, wanneer er iemand in het water gaat. Voorganger Vasily Karaganov doet zelf ook mee. Hij zegt na zijn koude onderdompeling :”Ik voel me als herboren”