woensdag 8 januari 2003


Libretto van Bomans teruggevonden


De kaft van het boekje dat zich in mijn bibliotheek bevindtDelft – De speurder Bill Clifford is een schepping van Godfried Bomans. Het is een parodie op Britse speurder Sherlock Holmes. Ik heb het boekje met veel plezier gelezen en herlezen. Clifford is net Sherlock meer dan alleen een begenadigd speurder. Hij ook een geniaal pianist, miskend componist, onovertroffen atleet en briljant schaker. Het boekje dateert uit 1948. Van veel recentere datum is de opera Bill Clifford. Bomans schreef daar het libretto voor in 1964. De muziek is van de Haarlemse componist Jan Mul (1911-1971), van wie vooral het muziekthema van de film Fanfare bekend is gebleven. De opera die nu in de archieven van het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag is teruggevonden, is slechts een keer opgevoerd. Dat lees ik vandaag in de krant. Het werk is teruggevonden door Hero Wouters, die al bewonderaar van Bomans jarenlang naar de tekst van de opera heeft gezocht. Godfried BomansZou het dan opnieuw opgevoerd worden. De opera Bill Clifford ging over een hertogin in de denkbeeldige gemeente Enschelo. Zij heeft een kasteel te koop. De gemeente wil het kopen om daar de nieuwe Technische Hogeschool in te huisvesten. Het stuk werd dan geschreven in opdracht van het eerste studiejaar van de nieuwe TH Twente. Bomans schreef in het programmaboekje:
”De intrige van het spel is zwak, de motivering troebel en de handeling onoverzichtelijk. Ik begrijp er zelf niet veel van. Kortom, het is een ideale tekst voor een opera. De librettist slaat slechts wat spijkers in de muur, opdat de componist er zijn jas en hoed aan ophangt.”
De opera werd op 5 oktober 1964 opgevoerd in het Concertgebouw van Hengelo. Ik hoop dat er belangstelling is voor een heropvoering. Misschien iets voor Joop van den Ende?