woensdag 11 september 2002

Tot je nek in de drek


Een deelnemer aan de Drekrees ploetert door één van de zestig sloten die hij moet oversteken voordat hij de eindstreep bereikt.Delft – We kennen in ons land een aantal sporten die het buitenland nooit echt populair zijn geworden. Schaatsen doet men ook elders in de wereld wel, maar een Elfstedentocht is toch wel een typisch Hollands evenement. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor skûtsjesilen, korfbal en kaatsen. Aan dat lijstje voeg ik voortaan ook de drekrees toe. Het afgelopen weekend werd in Schipluiden, het Zuid-Hollandse buurplaatsje van Delft, deze jaarlijkse race weer ‘gelopen’. Het is een variant op de al langer bestaande Prutmarathon uit Schermerhorn.
De drekrees is een hardloopwedstrijd door de Zouteveense Polder. De ruim honderd deelnemers moesten 4,2 kilometers afleggen en kwamen daarbij zestig sloten tegen. Sommige van die sloten kunnen worden overwonnen met een flinke aanloop. De meeste moeten echter zwemmend en ploeteren door water en modder worden overwonnen.
De sportieve modderhappening is verdeeld in twee manches. Tijdens de eerste manche lopen de echte atleten. De tweede manche is voor de recreanten. Winnaar van de atleten werd Michel de Maat uit Vlaardingen. Hij arriveerde na drieëntwintig minuten bij de meet. De lopers werden na afloop door de lokale brandweer schoongespoten. Daarna kregen de deelnemers van de organisatie een schoon wit T-shirt met daarop de tekst: tot je nek in de drek.

Geen opmerkingen: