dinsdag 24 september 2002


Jan de Hartog overleden


”DeDelft – De Nederlandse schrijver Jan de Hartog is in de nacht van zondag op maandag op 88-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in zijn Amerikaanse woonplaats Houston. De Hartog lag in het ziekenhuis wegens een heupoperatie. Hij raakte geïnfecteerd door een ziekenhuisbacterie die uiteindelijk een hartstilstand veroorzaakte. Jan de Hartog schreef tientallen romans en toneelstukken. Hij was, na Anne Frank de meest gelezen Nederlandse schrijver ter wereld. De Hartog was in de Verenigde Staten zelfs bekender dan in Nederland. Hij was in de 20ste eeuw de eerste Nederlandse romanschrijver die een wereldsucces werd.
De schrijverscarrière van De Hartog begon in 1940 met het boek ‘Hollands Glorie’. Aanvankelijk vond de Duitse bezetter zijn boek over de stoere bemanning van een zeesleper en zwakke vrouwen nog wel mooi. Zij drongen er bij de schrijver op aan dat hij lid moest worden van de Kultuurkamer. Dat wilde de auteur niet. Hollands Glorie werd daarna prompt verboden en Den Hartog verdween via Zwitserland, Frankrijk en Spanje naar Engeland. Hij kwam daarna alleen nog maar in Nederland op bezoek. De Engelse vertaling van ‘Hollands Glorie’ maakte hem beroemd en rijk. In 1977 werd het boek bewerkt tot een succesvolle tv-serie, met Hugo Metsers als hoofdpersoon Jan Wandelaar.
Van zijn roman The Captain (De kapitein) werden alleen al in Amerika in 1966 meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Het werd zijn grootste commerciële succes.
Jan de Hartog woonde al vele jaren in Amerika. Hij schreef sinds zijn vlucht naar Engeland in 1943 in het Engels. Zijn boek over de watersnoodramp van 1953 (De kleine Ark) wordt volgend jaar herdrukt.