vrijdag 27 september 2002

Gemeente Helmond schaft 'kerstpost' af


In Helmond geen kerstkaartje dit jaarHelmond - ”Dominee, gaat het feest wel door met Kerstmis” galmde het enkele jaren geleden op een kerstmorgen herderlijk door de volle Emmaüskerk in Eindhoven. Dominee Jan van den Brink liet een kleine stilte vallen en liet de zin daarna nog een paar maal door de kerk galmen, voordat hij zijn preek hervatte. Sander & ik hebben later nog veel plezier gehad van zijn preek. Zij het op een andere manier dan de predikant zal hebben bedoeld. In ieder geval ging het feest in Eindhoven gewoon door. Dat geldt niet in het nabijgelegen Helmond.

Het bestuur van deze Brabantse gemeente wenst haar inwoners en relaties komende kerst en nieuwjaar alleen per krantenadvertentie prettige feestdagen en alle voorspoed toe. De Helmondse bestuurders hebben besloten de traditionele kerstkaart af te schaffen. De vrijwilligers, het personeel van tal van instellingen, de ambtenaren, de leerkrachten van de openbare scholen en andere relaties worden voortaan collectief bedankt voor al hun inspanningen in het afgelopen jaar en ze krijgen en passant de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar toebedeeld.
Wat kan nu de reden zijn voor deze barbaarse maatregel? Je raadt het al. Het gaat om geld. Burgemeester en wethouders van Helmond verstuurden vorig jaar nog ruim 3600 kerstkaarten. Dat kostte de gemeente 1875 euro. Daar zijn ze erg van geschrokken. Daar komen dan nog eens een dikke duizend euro aan verzendkosten bij. Dat is ook nog eens een fors bedrag zeg!
Ik verwacht nu wel dat ze overeenkomstig de kerstgedachte het uitgespaarde geld cadeau doen aan de behoeftigen van Helmond. Een lekker kerstdiner voor de dak- en thuislozen lijkt me een goed plan. De gemeentelijke nieuwjaarsreceptie gaat overigens wel door. Daar kunnen de dak- en thuislozen dan ook nog even een kopje koffie halen. Volgend jaar kan die ook wel wegbezuinigd zijn.

Geen opmerkingen: