dinsdag 3 september 2002

In bed voor de kunst


foto verdwenen.Londen – Veel mensen liggen naakt in bed. Dat is niet zo vreemd. Heel veel mensen slapen nu eenmaal graag zoals ze zijn geboren. Het wordt pas vreemd als je het doet in een etalage. De 24-jarige Max Whatley en zijn 22-jarige Poolse vriendin Meg Zakreta brengen zelfs een hele week naakt in bed door. Ze babbelen, eten en slapen niet alleen in het bed. Ze doen er ook de andere dingen, die mensen gewoonlijk in een bed doet. Het stelt ligt in de etalage van kunstgalerie Blink in Soho. Ze maken daar reclame voor ‘safe sex’. Ze begonnen zondag en liggen er nog tot 5 september. De twee mogen slechts dertig minuten per dag hun bed uit. “Ik vind de reacties van de mensen erg leuk. Ik was eerst wat bezorgd, maar de kijkers reageren heel leuk”, zegt Meg lachend. De inmiddels nogal ongeschoren Max voegt er lachend toe:”Gisteravond verscheen er zelfs een jongentje met een verrekijker voor de etalage.” Behalve het glas van de ruit, scheidt ook een doorzichtig wit gordijn de liggers van de kijkers. Op de grond naast het bed liggen indrukwekkende stapels condooms.
Het project is bedacht door Liam Yeates. De artiest zegt te zijn geïnspireerd door Beatle John Lennon en Yoko Ono's love-in in het Hilton in Amsterdam in 1969.
De 31-jarige kunstenaar vertelde dat het werk – gesponsord door condoomfabrikant Condomi – van conceptie tot productie hem een jaar kostte.