donderdag 5 september 2002

De heilige aardappelhandel


Bombay – Er zijn gekookte aardappelen, er zijn gebakken aardappelen en dan zijn er ook nog patates frites. De lijst is ongetwijfeld nog vele malen langer. Je houdt het niet voor mogelijk wat je allemaal met een aardappeltje kan doen. Ze zijn bovendien allemaal heel lekker op zijn tijd. Maar er is nu ook een ‘goddelijke aardappel’. De pelgrims komen er in grote getale naar toen en zakken er voor op hun knieën.
De mensen geloven dat het aardappeltje de op aarde teruggekeerde Hindoegod Ganesha is. Dat is de god met de olifantenkop. Men zegt dat de aardappel de vorm heeft van Ganesha. De gelovigen offeren geld en andere giften aan het “goddelijke voedsel”. De aardappel werd gekweekt in Uttar Pradesh en daar gekocht door de fruit - en groentenhandelaar Najmuddin Alibhai Jessani.
Hij wilde het aardappeltje net gaan bereiden voor de familiemaaltijd, toen zijn schoonzuster plotseling de overeenkomst zag met Ganesha. De vrouw kon nog maar net voorkomen dat de goddelijke aardappel voor consumptie werd klaargemaakt.
De aardappelgod werd beroemd nadat er een foto van in een lokale krant was geplaatst. Daarna ging het snel en de roem van de aardappel vloog over de wereld. Nu staat het heilige aardappeltje zelfs in ODD.
De huiskamer van de familie Jessani is nu omgetoverd in een tempeltje. Gemiddeld komen er zo’n 70 mensen naar het aardappelaltaar. Ze laten er hun geld en giften achter.
Ik hoop dat geld naar een goed religieus doel gaat: een aardappelhandel.

Geen opmerkingen: