zaterdag 14 september 2002

Clafoutis is een dessert. Geen toetje


Clafoutis met bramen en frambozen.Delft – Een warme maaltijd bij Saskia & Sander worden steevast afgesloten met een heerlijk dessert. Soms assisteert Nienke daarbij. Dan heet het een toetje. Op welke manier het ook wordt bereid, het is altijd heel bijzonder. Een van die nagerechten is warme vruchten uit de oven.
In Delft hebben we ook een dessert waarbij de vruchten warm worden gegeten. Het is Clafoutis. Wij overgieten de vruchten echter niet zoals in Eindhoven met cognac of een andere drank. Corien maakt het ook zonder de hulp van Nienke. Het kan daarom nog geen toetje worden genoemd en verkeert nog in de dessertfase.
Corien heeft haar eigen variant van de Clafoutis. Het staat in de kookboeken meestal vermeld met kersten. Wij doen het vaak met bramen (Corien plukt niet voor niets zoveel van die vruchtjes), rabarber (dat vind ik heel lekker) en nectarines of perziken. Op verzoek van enkele familieleden en vrienden vermeld ik hier ons recept. Het is ruim voldoende voor vier personen.

Je hebt ongeveer een half pond vruchten nodig. Verder ongeveer een ons bloem, 20 gram vanillepoedersuiker, een flink ei, een dl melk en een eetlepel suiker.

De oven verwarmen wij voor op ongeveer 200 graden Celsius. We gebruiken als bakvorm een glazen schaal, maar een springvorm gaat natuurlijk ook. Je klopt een glad beslag van de bloem, de poedersuiker, de melk en het ei. Het is een soort pannenkoekenbeslag. Dat doe je in de glazen schaal, nadat je die eerst beetje hebt ingevet. Daar verdeel je de vruchten in. Daarna bestrooien we het met de kristalsuiker en kan de schaal in de oven. Het dessert is in ongeveer 25 minuten klaar.


Wij serveren het warm. Persoonlijk vind ik een bolletje vanille ijs erbij heel erg lekker. Maar dat is optioneel. Voor de rabarbervariant heb je wel meer suiker nodig.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: