zaterdag 22 december 2001

Werk van Bomans na dertig jaar nog springlevend
Haarlem – Vandaag precies dertig jaar na de dood van schrijver Godfried Bomans, stel ik vast dat de auteur en zijn boeken niet alleen bij mij nog volop in de belangstelling staan. De recentelijk gepubliceerde zeven delen verzameld werk zijn volgens de uitgever een succes geworden. Er was flinke belangstelling toen theater ‘De Regentes’ in mei van dit jaar het stuk ‘Godfried - een opgewekt mens’ opvoerde. Deze week spraken schrijvers zoals Harry Mulisch en Jeroen Brouwers en bekenden van de sprookjesschrijver in het tv-programma ’Het uur van de wolf’ uitvoerig over hem en in het Letterkundig Museum in Den Haag wordt volgend jaar van 15 juni t/m 8 september een grote expositie aan de auteur gewijd. Er is dus nog steeds volop belangstelling voor leven en werken van de Haarlemse schrijver.

Er ontbrak echter nog steeds een biografie. Deze omissie zal nu worden rechtgezet.
Bomans krijgt eindelijk een biografie. Dit werk zal worden geschreven door de biograaf Gé Vaartjes. Er bestaat al wel de deelbiografie Godfried; Het leven van de jonge Bomans. Deze verscheen in 1982 van de hand van Michel van der Plas. Vaartjes zal nu een biografie over het hele leven van Bomans het licht doen zien. Hij krijgt daarvoor toegang tot het Bomans-archief dat zich sinds vorig jaar in het Letterkundig Museum in Den Haag bevindt. Vaartjes heeft toestemming van de erven Bomans om deze stukken zonder restricties te bestuderen. Het is nog niet duidelijk wanneer de biografie zal verschijnen.

Om de sterfdag van de schrijver te herdenken, organiseert het bestuur van het Godfried Bomans Genootschap vandaag van 19.00 tot 20.30 uur een Bomans Herdenkingswandeling door Haarlem. Haarlemkenner en Bomansliefhebber Freek van Leeuwen is daarbij de gids. Bij enkele 'staties' leest een van de deelnemers een passend fragment voor uit het werk van Bomans. Verzamelplaats: restauratie Haarlem Centraal Station.

Klik naar de Bomanskrant
Klik naar de recensie van het tv-programma.
klik naar Bomans' literaire seinberichten

Nog 9 dagen tot de komst van de Euro.

Geen opmerkingen: