maandag 3 december 2001

The Mousetrap viert vijftigste verjaardag in theater
Londen - Mijn gezin heeft iets met The Mousetrap, het beroemde toneelstuk van Agatha Christie. Sander en Saskia speelden er in hun middelbare schooltijd allebei een rol in. Sander was inspecteur Trotter (een rol die in de allereerste opvoering werd gespeeld door Richard Attenborough) en Saskia speelde hoteleigenaresse Mollie Ralston. Wij zagen het stuk bovendien een aantal malen met z’n allen. De laatste keer was dat in het Speelhuis in Helmond. We zaten daar met z’n zessen op de ongelukkige stoeltjes van dit theater opnieuw te genieten van het stuk.
Iedereen kent wel het decor en de inhoud van het stuk: Hotel Monkswell Hill waar een aantal gasten door de sneeuw zijn opgesloten, als daar in de omgeving een moord plaats vindt.
We zagen “the cleverest murder mystery of the British theatre” natuurlijk voor het eerst in het St. Martin Theatre in Londen. Dat was op 31 juli 1991 in het 39ste jaar. We zagen het stuk daarna ook nog in het Delftse theater De Flits. Sinds die eerste keer gaan we telkens weer als het stuk ergens wordt opgevoerd.
Deze klassieker van Agatha Christie is in Londen nu z’n vijftigste speeljaar ingegaan en daarmee 's werelds langstlopende theaterstuk geworden. Sinds de première in de Britse hoofdstad trok het stuk 8,3 miljoen toeschouwers.
The Mousetrap is opgevoerd in 44 landen en vertaald in 24 talen. Vaste traditie is dat het publiek aan het eind wordt gevraagd niet door te vertellen wie de moord heeft gepleegd. In Londen worden de acht acteurs elk jaar vernieuwd, om het spel fris te houden. Regisseur en oscarwinnaar Richard Attenborough, inderdaad dezelfde die in de allereerste uitvoering van het stuk een rol speelde, noemde het stuk een “Londens instituut”. De Britse krant The Observer sprak van “Deservedly a classic among murder thrillers” en de Amerikaanse New York Times schreef: ”One of the most skilfully written murder mysteries ever produced”. Ik behoef het stuk dus niet meer aan te bevelen.
Schrijfster Agatha Christie gaf de toneelrechten aan haar kleinzoon Mathew Prichard op zijn negende verjaardag en geloof me hij kan er nog steeds ruim van rondkomen.

Klik naar The Mousetrap
Klik naar meer nieuws over the Mousetrap
Klik naar de literaire wereld van Agatha Christie

Nog 28 dagen tot de komst van de EuroGeen opmerkingen: