donderdag 6 december 2001

Queen Elizabeth is eurosceptisch
Londen – Onderaan mijn dagelijkse berichten laat ik zien dat de euro steeds dichter bijkomt. Dat geldt niet alleen op het vasteland van Europa, ook op het Britse eiland nadert de nieuwe Europese munt met rasse schreden. Niemand kan dat tegenhouden. Ook al probeert de Britse koningin dat volgens het Engelse boulevardblad The Sunday Mirror wel. De vorstin wil volgens deze Britse ophitskrant niet dat toeristen die haar paleizen en souvenirwinkeltjes bezoeken het entreegeld met de Europese munt kunnen betalen. Zij vindt dat de bezoekers het bedrag gewoon in ponden moeten voldoen, terwijl de regering Blair (en ik met hen) nu juist graag wil dat met ingang van 1 januari ook in Groot-Brittannië de euro wordt geaccepteerd. Tony Blair zei daarover in het Britse parlement: ”We can no longer afford to pretend either that the euro does not exist or that Britain should not actively prepare for it. Such a denial of reality does not promote Britain's interests, it betrays them”. En daar kan koningin Elizabeth het dan mee doen.
Gelukkig hebben veel toeristische attracties en bijna de helft van alle winkelketens wel gehoor gegeven aan de oproep van hun regering.
De Britse koningin verdient jaarlijks meer dan 10 miljoen pond (ruim 35 miljoen gulden of ruim 18 miljoen euro) aan entreegelden voor het bezichtigen van haar paleizen en de verkoop van snuisterijen in haar souvenirwinkels. Voorlopig lijkt het er op dat de Britse vorstin geheel tegen de zin van haar eigen regering de eurosceptici in haar land een hart onder de riem heeft gestoken.

Klik naar the British Monarchy
Klik naar 10 Downing Street

Nog 25 dagen tot de komst van de Euro.

Geen opmerkingen: