dinsdag 11 december 2001

Link tussen Delft en Kingston upon Thames voorbij
Delft – De officiële link tussen de steden Delft en Kingston upon Thames bestaat niet langer. Op maandag 10 december werd er in het Delftse stadhuis in aanwezigheid van een aantal (oud)bestuursleden uit beide steden en de burgemeesters een afscheidsreceptie gehouden.

De band tussen Kingston upon Thames en Delft kwam vlak na de tweede wereldoorlog tot stand. De Nederlandse sportjournalist Albert Milhado, die tijdens de oorlogsjaren in Engeland woonde is de grondlegger van de uitwisselingsgedachte. Milhado, verslaggever voor Radio Oranje, wilde door middel van sportuitwisselingen een band tot stand brengen tussen Engeland en Nederland. De sportontmoetingen begonnen immers al tijdens de oorlog. Veel Nederlandse militairen waren in die oorlogsdagen uitgeweken naar Engeland en verbleven in speciaal voor hen ingerichte kampen. Er werd naar ontspanning gezocht voor deze militairen. Dit leidde tot voetbalwedstrijden tussen de Engelsen en de Nederlanders op door de Engelsen beschikbaar gestelde velden. De Engelse minister van oorlog nam de zaak ter hand en richtte een sportorganisatie ten behoeve van de Nederlanders in Engeland op. Milhado wilde de sportieve band die ontstond tussen bevrijders en Nederlanders na de oorlog voorzetten.
Hij bracht zo’n 90 uitwisselingen tot stand. Eén daarvan was dus die tussen Kingston upon Thames en Delft. Geheel in de traditie van de oprichter bestonden de eerste uitwisselingen dan ook uitsluitend uit sportontmoetingen. Later in de jaren 50 werden er steeds meer culturele aspecten betrokken bij de stedenband. Toch droegen de ontmoetingen nog steeds het karakter van een sportieve ontmoeting. Er was nog altijd een wedstrijdelement. De deelnemende verenigingen speelden hun wedstrijden met als inzet de (uit)wisselslag. Deze vlag is voorzien van de data van de uitwisselingen gerelateerd aan de winnende stad en zal nu voorgoed in Delft blijven.

Milhado overleed op 25 juni van dit jaar in zijn woonplaats Laren. Hij ontvind de Britse onderscheiding Member of the Most Excellent Order of the British Empire (MBE) voor zijn werk om Nederlanders en Britten nader tot elkaar te brengen. Een onderscheiding waar hij zeer trots op was: “Er zijn maar weinig Nederlanders die zo’n hoge Britse onderscheiding hebben ontvangen”, vertelde hij mij ooit. Milhado bracht voor het laatst in mei 1997 een bezoek aan Delft. De band tussen Kingston en Delft bestond toen 50 jaar. Milhado was in ons land in de jaren vijftig en zestig heel bekend door zijn wekelijkse gesproken brief uit Londen.


Klik naar Kingston upon Thames
Klik naar alles British

Nog 20 dagen tot de komst van de Euro.

Geen opmerkingen: