zaterdag 8 mei 2010

Dagradi maakt Rangoli


Delft – Het werk van de in Delft wonende 55-jarige Amerikaanse kunstenaar Chris Dagradi kenmerkt zich door sterke lijnen en kleuren. Hij maakt vooral keramiek. Corien & ik kennen de kunstenaar van zijn exposities in onder andere museum Het Prinsenhof. Zijn verbondenheid met Delft en Delfts blauw komt niet alleen terug in zijn werk. Op kunstzinnige wijze laat Dagradi keer op keer van zich horen in de Prinsenstad. Zijn opmerkelijke werk op een façade van een slooppand aan de Van Leeuwenhoeksingel is inmiddels verdwenen. Maar gelukkig hebben we de foto’s nog. Dagradi zit er kennelijk niet mee dat de houdbaarheidsdatum van dergelijke kunstwerken beperkt is.


Corien in gesprek met Chris Dagradi.

Dat toonde hij onlangs ook op Koninginnedag. In een hoek van het Agathaplein inspireerde hij bezoekers om een Rangoli te maken. Dat is een figuur van sierlijke geometrische patronen gemaakt met een op de grond gestrooid mengsel van poederpigmenten en zand. Een Rangoli wordt gebruikt bij Hindi feestdagen in India. De Rangoli trekt geluk aan en weert het kwaad af. Dat is iets wat we op Koninginnedag wel kunnen gebruiken tegenwoordig. Het doet ook wel een beetje denken aan de patronen van zand die vroeger in Hollandse boerderijen op de schoongeschrobde plavuizen van de kamer werden gemaakt. Chris legde ons uit dat dit soort kunstwerken over de hele wereld voorkomen in uiteenlopende culturen.


De Rangoli an Koninginnedag.

Op de grond schilderen met gekleurd zand komt voor in zowel Australië, Afrika als Zuid-Amerika. “De Navaho indianen maakten schilderijen van zand als onderdeel van een ceremonie voor genezing”, gaf Dagradi als voorbeeld. “Ik wil deze traditie eer aan doen en nieuw leven inblazen. Daarom maken we op koninginnedag een reusachtig zandtapijt. Iedereen mag een stuk aanleggen en zo aansluiten op de creatie van een ander“, vervolgde hij. Toen wij er aan het begin van de middag waren, lag er al een aardig zandtapijtje. Vooral kinderen vonden het erg leuk en sommige waren uren bezig met het vervaardigen van het kunstwerk.

Geen opmerkingen: