donderdag 13 mei 2010

Corien scoort kaarsen


Corien scoort kaarsen.Delft – Op het Agathaplein in Delft staan vijf rode paardenkastanjes. Dergelijke kastanjebomen vindt je niet zo vaak in ons land. In Nederland staan voornamelijk witte paardenkastanjes. De gemeente Delft is dan ook terecht zuinig op deze monumentale bomen, die momenteel in bloei staan.
Een gespecialiseerd bedrijf heeft onlangs in opdracht van de gemeente weer het jaarlijkse onderzoek gedaan naar de toestand van de bomen. Daaruit bleek dat vier van de vijf bomen zeer zware takken hebben ontwikkeld. Die takken kunnen als gevolg van hun eigen gewicht uitzakken en spontaan afbreken. Bij de vijfde boom constateerden de boomdeskundigen dat er sprake is van kroonsterfte. Hierdoor breken takken af en zit er dood hout in de kroon. Je voelt het al aankomen, er moet gesnoeid worden. Deze week zijn de hoveniers daarmee begonnen. Door het snoeien moeten de bomen weer veilig worden zodat we er weer onder kunnen wandelen zonder het gevaar dat er een dikke tak op je pet valt. Maar dat is niet het enige. Het snoeien verlengt bovendien de levensduur van de bomen. Dat vind ik gezien de bijzondere plaats en leeftijd ook zeer de moeite waard. Ondanks de werkzaamheden blijft het plein gewoon open voor het publiek en zijn de musea aan het Agathaplein gewoon bereikbaar.

Corien in gesprek met een van de hoveniers.

Corien maakte van de unieke gelegenheid gebruik om een bos kaarsen te scoren. De bloempluimen die aan de buitenkant van de boomkruin zitten worden namelijk zo genoemd.

1 opmerking:

Martien+Nella zei

Mooi die kaarsen. Wij hebben ze vandaag ook gescoord, in Oxford, rode en de witte. Zie FlickR van Martien.