zondag 1 maart 2009

Dagradi fleurt boel op


Delft – De 54-jarige Amerikaanse kunstenaar Chris Dagradi heeft een gevel van een dichtgetimmerd slooppand aan de Van Leeuwenhoeksingel omgetoverd tot een kunstobject. Dagradi fleurt de hele boel bij het station daarmee flink op. Delftse treinreizigers en buspassagiers gaan een moeilijke tijd te gemoed. Er wordt eerste gesloopt en daarna volgt nieuwbouw. Dat leidt onvermijdelijk tot overlast voor de reizigers. Maar voor het zover is, kunnen de mensen eerst nog even genieten van een prachtig kunstwerk van kunstenaar Chris Dagradi.
Chris Dagradi klimt de steiger op.

De Delftse wethouders Lian Merkx (Cultuur) en Anne Koning (Spoorzone) onthulde afgelopen vrijdag tijdens een miezerig regenbuitje het kunstwerk. De verf bleek waterproof. Eerder die week nam ik al een kijkje op de locatie om het kunstwerk geboren te zien worden. Chris was boven op de steiger bezig en Piet, een medewerker van de Werkplaats Spoorzone Delft, schroefde intussen beschilderde panelen op de dichtgetimmerde deuren.
Piet schroeft de door Chris beschilderde panelen vast.

Dagradi kreeg zijn opleiding aan The Cooper Union in New York City en bij De Ateliers ’63 in Haarlem. Ik kwam voor het eerst met zijn werk in aanraking tijdens een tentoonstelling in Museum het Prinsenhof. Daar exposeerde hij toen prachtig keramiek. Zijn werk kenmerkt zich door sterke lijnen waaraan de verschillende kleuren (blauw) diepte geven. De pentekening van hem die bij ons thuis hangt, heeft net als zijn andere werk een ongekende gelaagdheid. Dat Dagradi is gefascineerd door het Delfts Blauw wordt ook in het pand bij het station weer duidelijk. Ik sprak van de week met Lotti Hesper, die voor Werkplaats Spoorzone Delft, het project leidt. Zij hoopt dat ook de rest van het rijtje slooppanden nog een kunstzinnige metamorfose kan ondergaan. Of dat lukt heeft alles te maken met het beschikbaar komen van sponsorgeld.

Geen opmerkingen: