maandag 17 juli 2006

Zomer in Exloo


Exloo – Saskia & Sander vieren hun zomervakantie dit jaar in het Drentse Exloo. Corien & ik zaten afgelopen vier dagen in een hotel in Nunspeet. Niet echt in de buurt, maar dichtbij genoeg om een bezoekje aan het brinkdorp op ‘de Hondsrug’. te brengen. We maakten er een tocht naar toe door prachtige bossen en over de grote stille heide waar de herder nog echt met zijn schaapskudde rondtrekt. Het dorp heeft als enige in ons land nog een eigen schaapskudde. De dieren trekken elke dag naar de heide en komen aan het eind van de middag weer terug in de schaapskooi op de brink in het dorp.

Zo ging dat vroeger vertelt oma Corien.

Toen we arriveerden stonden Sander & Saskia met Nienke, Dieuwertje en Emma op de oprijlaan van het park. Ze hadden een leuk programmaatje samen gesteld voor de dag. Na de lunch brachten we een bezoek aan het cultuurhistorisch museum Bebinghehoes. Dat is gehuisvest in een fraaie rietgedekte hallenboerderij. De sfeervolle boerderij in het centrum van het dorp Exloo heet zo omdat de oorspronkelijke bouwers en bewoners van het huis de familie Bebinghe was.

Dieuwertje oefent wat zwaar werk in de stal.

De boerderij stamt uit 1722, maar veel zaken die we daar aantroffen zijn nog niet zo oud. Corien kon haar kleinkinderen heel wat vertellen over de manier waarop haar moeder vroeger het werk in huis moest doen. Vooral de manier waarop vroeger met de hand de was moest worden gedaan, maakte veel indruk op de meisjes. Na het culturele stuk, kwamen de speeltuin en de kinderboerderij (klik hier) aanbod. Daarna reden we weer naar het vakantiepark om daar met z’n allen te zwemmen in het splinternieuwe buitenbad. Voordat TomTom ons weer naar Nunspeet bracht, werd de dag afgesloten met een heerlijke barbecue.

Geen opmerkingen: