woensdag 12 juli 2006

De Delftse dieren


Delft – Oma & opa in Delft hebben geen poes. Ze hebben geen konijnen en ze hebben ook geen hond. Toch zijn er heel wat dieren rond het huis van oma & opa in Delft te vinden. Er zijn vogels zoals de kleinkinderen ze van thuis in de tuin kennen. De mus, al wordt die steeds zeldzamer, de roodborstjes, de koolmeesjes, de eksters en de Vlaamse Gaai, ze bezoeken niet alleen onze tuin. Ook in Brabant zijn het regelmatige bezoekers. Er zijn in Delft echter ook dieren die bij de kleinkinderen thuis niet in de tuin landen. Ze vinden de eendjes en de meerkoeten geweldig. Ze vinden het prachtig om de dieren brood te geven. Ook de reusachtige karpers zijn geweldig om te zien als ze majestueus langs zwemmen. De schildpadden zijn ook erg in trek bij de kleinkinderen. Ze vinden het leuk zoals de beestjes met hun neusje net boven water langzaam voorbij zwemmen. Ze zien er een beetje statig uit. Ze genieten ook van de meeuwen, die zodra we onze rug naar het water keren in duikvluchten het brood wegsnaaien dat de eendjes nog niet op hadden gepeuzeld.

 Benthe en Sietske kijken naar een blauwe reiger (Ardea cinerea). Het is in Nederland en België het bekendste en meest voorkomende lid van de reigerfamilie. De vogelsoort komt voor in de gematigde streken van Europa en Azië.Op z’n lange poten stapt hij voorzichtig door ondiepe plekken van stadssingels en poldersloten en door weilanden; hij wordt vliegend gezien langs grachten en bij meren; en zijn broedkolonies bevinden zich midden in de stad in hoge bomen of juist in volstrekt afgelegen bospercelen. De blauwe reiger is ook regelmatig een (veelal ongenode) gast aan de rand van tuinvijvertjes waarin goudvissen rondzwemmen. In strenge winters hebben de blauwe reigers het zichtbaar moeilijk.

De grootste vogel in de tuin van oma & opa is de Blauwe Reiger (Ardea Cinerea). Hij is niet geïnteresseerd in stukjes brood. Hij vist liever en kan heel lang langs de waterkant staan wachten op een verse prooi. Hij leeft niet alleen van vis. Hij doet zijn maal ook graag met kikkers, mollen, muizen en jonge eendjes. Gelukkig hebben wij ze alleen maar met visjes gezien.

Geen opmerkingen: