donderdag 13 juli 2006

Voorzichtig bladeren


Londen – Vandaag wordt dit boek geveild bij Sotheby in Londen. Het is de eerste editie van het verzameld werk van William Shakespeare en derhalve het belangrijkste boek uit de Engelse literatuur. Het verscheen in 1623, zeven jaar na zijn dood. Het boek bevindt zich nog steeds in de originele kalfslederen omslag. Er zijn van deze editie indertijd 750 exemplaren gedrukt. Slechts eenderde - en de meeste ook nog incompleet – zijn nu nog bekend. Slechts negentien exemplaren bevinden zich in een privé-verzameling. De overigens bevinden zich in wetenschappelijke bibliotheken over de hele wereld. Sotheby verwacht dat de biedprijs zal oplopen tot 5 miljoen euro.

Het boek kon al enige maanden door eventuele kopers worden bekeken. Wel voorzichtig bladeren.

Het boek bevat 36 toneelstukken van Shakespeare. Achttien daarvan waren daarvoor nog nooit uitgegeven. Zij zouden als deze editie niet bewaard was gebleven, verloren zijn gegaan. Shakespeare was 52 jaar toen hij in 1616 overleed. Hij heeft nooit pogingen ondernomen om al zijn werk uit te geven. Er zijn dan ook geen gedrukt exemplaren van zijn toneelstukken bekend die tijdens zijn leven zijn uitgegeven. Alles wat nu nog bekend is, is na zijn dood verschenen.
Het boek wordt verkocht door de raad van bestuur van de Dr. Williams’s library. Deze bibliotheek dateert uit het begin van de 18de eeuw. Het is van de oudste openbare bibliotheken in Engeland. De opbrengst is bedoeld om de bibliotheek in stand te houden.

Geen opmerkingen: