zaterdag 8 oktober 2005


Humulus Lupulus


Marlotte plukt hop in Croy.Croy – Bier wordt gebrouwen uit gerst, water, hop en gist. Marlotte heeft door haar achternaam natuurlijk iets met deze drank. Ze staat hier op het hopveld bij kasteel Croy, waar ze samen met haar ouders heeft geholpen bij de hoppluk. Hop heet officieel Humulus Lupulus en is een plantensoort uit de hennepfamilie. Hop is een kruidachtige linksom windende klimplant die ook in het wild voorkomt in Nederland en België. De karakteristieke 'bellen' die in augustus/september aan de vrouwelijke plant groeien (het zijn de bloemen), zijn het voor brouwers nuttigste deel. De bitterstoffen hieruit zijn immers een belangrijk bestanddeel van bier. Aanvankelijk werd het gebruikt om bier langer houdbaar te maken door zijn antiseptische werking, maar de drinkers zijn langzamerhand aan de bittere smaak gewend en beschouwen het nu als een essentieel onderdeel van bier. In ieder geval van pils, de Engelse bitters en een aantal Belgische speciaalbieren. Een goed voorbeeld van een hoppige pils is in ons land Amstel 1870. Dit alles is voor onze lieftallige hopplukster en haar ouders nu natuurlijk gesneden koek. Toch heb ik wellicht nog een nieuw feitje. Hop werkt medicinaal. Het is rustgevend en slaapverwekkend en wordt daarom ook vaak met dit doel in thee verwerkt. Hop bevat bovendien fenolen, die sterk lijken op vrouwelijke hormonen en ongemakken bij vrouwen in de menopauze bestrijden. Tja, het is maar dat je het weet.

Geen opmerkingen: