woensdag 23 februari 2005


Home-made Scones


David Thomson snijdt voor ons een zojuist gebakken scone open.Delft – Iedereen die wel eens op vakantie in Groot-Brittannië is geweest, kent scones. Een lekkernij die je krijgt op die andere typische Britse specialiteit: cream tea. Ik vind scones die net uit de oven komen, geserveerd met zelfgemaakte jam en ‘clotted cream’ werkelijk verrukkelijk. Dus wat doe je als rechtgeaarde anglofiel? Je maakt thuis ook scones. Meestal wordt dat een deceptie, want hoewel elke Engelsman roept dat het heel makkelijk is, lukt het nooit helemaal. En toch is het simpel. Onlangs leerde de Britse kok David Thomson ons om op eenvoudige manier, met Nederlandse ingrediënten, echte Britse scones te maken. Hij gebruikte voor 8 tot 10 scones de volgende ingrediënten:

225 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
een snufje zout
25 gram witte basterd suiker
1 geklopt ei
150 ml melk
50 gram roomboter

Je ziet het is allemaal gewoon te koop in je eigen buurtsuper. David gebruikte voor de scones dit recept.
De bloem, het bakpoeder en het zout in een beslagkom doen. Roer de suiker erdoor en voeg de zachte boter toe. Wrijf de boter snel door de bloem, totdat het deeg op broodkruimels lijkt. Voeg de melk scheutje voor scheutje toe, totdat je een soepel deeg hebt. Dit moet je ongeveer een kwartier laten rusten. Rol het deeg uit op een lichtjes met bloem bestoven aanrecht tot dat het ongeveer 2 cm dik is. Steek dan met een deegvormpje (glas mag ook) het deeg uit. Zorg dat je de vorm niet draait terwijl je doet. Recht uitsnijden. Dit is volgens David heel belangrijk, want als je de vorm draait terwijl je de scones uitsteekt, zal het deeg niet gelijkmatig rijzen. De uitgesneden vormen bestrijken met losgeklopt ei. Dan krijg je een glanzende bovenkant. Plaats de scones op een ingevette bakplaat en bak ze in 10 tot 12 minuten in een voorverwarmde oven tot ze goudbruin zijn. Een beetje laten afkoelen, maar wel serveren terwijl ze nog warm zijn.

Geen opmerkingen: