zaterdag 22 januari 2005


Nieuw uniform Politie

Klik op de foto en bekijk de tuniek van het nieuwe uniform.Delft – Het heeft twee jaar onderhandelen en drie keer een draagproef gekost, maar vrijdag hebben de politiebonden en minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken dan toch een akkoord bereikt over het nieuwe politie-uniform. Het was een moeizame weg, waarbij zelfs op de laatste dag van de onderhandelingen tussen de politiebonden en de minister van BZK nog bijna tien uur is gesproken. Alle politiemensen gaan straks gekleed in een wit overhemd. Op dit moment draagt men in een aantal politiekorpsen nog een lichtblauw overhemd. Daar overheen komt standaard een blouson (jack van moderne, blauwe stof) en een halflange parka als jas. De koppel wordt onder de parka gedragen. In het eerste ontwerp zou de koppel over de parka heen gedragen worden, maar dan zouden politiemensen bij het uitdoen van hun jas eerst hun koppel met wapens moeten afleggen. Dat is onveilig omdat de koppel dan gemakkelijk door belagers vastgegrepen of losgerukt kon worden. In het nieuwe model kunnen politiemensen via splitten met ritsen in de parka snel bij hun pistool en pepperspray. Op de rug van blouson en parka staat op een flap het woord "politie". Deze flap is weg te vouwen en af te sluiten met een rits.
In februari vorig jaar werden Remkes en de politiebonden het al eens over andere onderdelen van het vernieuwde uniform: tuniek (colbertjasje), overjas, zomerpantalon, winterpantalon voor mannen, zomerhandschoenen, regenbroek, trui, sokken, stropdas, slip-over, hoed voor vrouwen en pet. Wil je alle uniformonderdelen bekijken, klik dan hier naar de site van de ACP.
De koppel die de minister had voorgesteld, wordt niet de standaard draagriem voor de politie. Politievakorganisatie ACP ontving veel klachten over het stugge leer van de koppel. Het grootste manco bleek de onveiligheid. Daarom wordt in mei, na overleg met de Raad van Hoofdcommissarissen (RHC) een definitief besluit genomen over de invoering van de draagriem. Ook op andere punten wordt nog advies gevraagd aan de RHC, zoals over de winterhandschoen, de parka en het hoofddeksel.

Geen opmerkingen: